Ziołowe placki z serka wiejskiego
Ziołowe placki z serka wiejskiego to propozycja na wytrawne smaczne śniadanie.
Placki przygotowałam na serku wiejskim wysokobiałkowym i jajkach, co w połączeniu tworzy placki o dużej zawartości białka; szczególnie przypadną do gustu osobom trenującym siłowo.
Placki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a samo smażenie zajmuje dosłownie chwilkę.
Wychodzą delikatne, puszyste i lekkie, bardzo smaczne, a dzięki dużej zawartości białka zaspokajają głód i sycą na dłużej.
Na blogu znajdziecie także przepis na placuszki z serka wiejskiego w wersji na słodko.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na ziołowe placki z serka wiejskiego (12 szt.):
- 200 g serka wiejskiego (u mnie wysokobiałkowy)
- 2 jajka “M”
- 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej (50 g)
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku z cebulką (dymka, zielona cebulka)
- 2 szczypty suszonego oregano
- szczypta ostrej papryki lub chili
- sól himalajska
- 2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do posmarowania patelni
Jak przygotować ziołowe placki z serka wiejskiego:
Całe jajka wybijamy do miski i roztrzepujemy aż się spienią.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek, mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy serek wiejski, zioła i przyprawy.
Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Patelnię smarujemy oliwą za pomocą pędzelka i rozgrzewamy.
Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placki z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 44 kcal (1 placek, całość 527 kcal)
białka (B): 4,2 g (49,9 g całość)
tłuszcze (T): 1,5 g (18,1 g całość)
węglowodany (W): 3,3 g (39,8 g całość)
******
Udostępnij na:
Komentarze