Frykadelki w sosie meksykańskim
Dania z mięsa mielonego dość często goszczą na polskich stołach, bo jest to produkt ogólnie dostępny i lubiany. Również u mnie gości co jakich czas, ale staram się wybierać mięso z indyka, kurczaka lub wołowinę, gdyż zawierają mało tłuszczu i sporo białka, a ja zmieniłam sposób odżywiania się na zdrowy i pełnowartościowy.
Dzisiaj przychodzę z przepisem na frykadelki, czyli małe klopsiki z mięsa mielonego, do przygotowania których użyłam mielonej wołowiny.
Przygotowałam je w prostym sosie w meksykańskim stylu z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli i pomidorów, doprawione aromatycznymi przyprawami coś na wzór chili con carne – ot, taka moja wariacja, równie smaczna.
Jeśli lubicie dania w stylu tex-mex na pewno Wam zasmakuje!
Składniki na frykadelki w sosie meksykańskim:
frykadelki – mięsne kulki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego bez soli i cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
sos meksykański:
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 2 szczypty chili
- 1 łyżeczka erytrytolu lub cukru (ewentualnie innego słodzidła, np. miodu)
Jak przygotować frykadelki w sosie meksykańskim:
Zaczynamy od przygotowania mięsnych kulek.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, startą cebulę oraz przyprawy i wyrabiamy dłonią na gładką masę.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej głębszej lub rondlu) na niewielkiej ilości tłuszczu, z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu frykadelki przekładamy z patelni na talerz.
Na tej samej patelni przygotowujemy sos.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie.
Dodajemy chili, kmin rzymski oraz oregano i przesmażamy przez około 1 minutę, aby przyprawy uwolniły swój aromat.
Do zeszklonej cebuli z przyprawami dodajemy drobno posiekany czosnek, siekane pomidory, koncentrat, wędzoną paprykę, sól, szczyptę pieprzu, słodzidło oraz wodę – około 1 szklanki, ale na początek lepiej wlać pół szklanki i w razie potrzeby dolać resztę.
Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut, a następnie dodajemy usmażone wcześniej frykadelki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusimy przez około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolę i dusimy przez około 5 minut.
Podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze