Frytki z batatów
Kiedyś pokazywałam Wam jak przygotowuję pyszne, chrupiące frytki z ziemniaków. Jest przy nich nieco zachodu, gdy chcemy by były chrupiące, pyszne i wchłonęły jak najmniej tłuszczu.
A dzisiaj mam dla Was dietetyczną wersję frytek ze słodkich ziemniaków, czyli batatów.
Bardzo szybkie do przygotowania, zdrowsze i smaczne!
Ktoś chętny?
Składniki na frytki z batatów:
- 2-3 duże bataty
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- sól morska gruboziarnista
- pieprz czarny świeżo mielony
- kilka gałązek świeżego tymianku lub ok. 1/2 łyżeczki suszonego
Jak przygotować frytki z batatów:
Bataty myjemy, obieramy i kroimy w słupki, jak na frytki.
Olej łączymy z przyprawami i ziołami.
Bataty dokładnie mieszamy z tak przygotowanym olejem z przyprawami i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut aż zaczną się rumienić, uważając aby ich nie przypalić, bo staną się gorzkie.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze