Frytki z batatów

Kiedyś pokazywałam Wam jak przygotowuję pyszne, chrupiące frytki z ziemniaków. Jest przy nich nieco zachodu, gdy chcemy by były chrupiące, pyszne i wchłonęły jak najmniej tłuszczu.

A dzisiaj mam dla Was dietetyczną wersję frytek ze słodkich ziemniaków, czyli batatów.

Bardzo szybkie do przygotowania, zdrowsze i smaczne!

Ktoś chętny?

Składniki na frytki z batatów:

  • 2-3 duże bataty
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub ok. 1/2 łyżeczki suszonego


Jak przygotować frytki z batatów:

Bataty myjemy, obieramy i kroimy w słupki, jak na frytki.

Olej łączymy z przyprawami i ziołami.

Bataty dokładnie mieszamy z tak przygotowanym olejem z przyprawami i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut aż zaczną się rumienić, uważając aby ich nie przypalić, bo staną się gorzkie. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy