Gofry chrupiące
Zrobiło się ciepło, sezon na przeróżne zachcianki ruszył. Przychodzi często ochota na coś dobrego, coś słodkiego i trzeba zaspokoić zachcianki rodziny.
Gofry to dobry sposób na takie okazje, bo robi się je naprawdę ekspresowo.
Dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów na gofry, które wychodzą lekkie i bardzo chrupiące, są przepyszne i jak to mój syn mówi smakują jak z budki nad morzem.
A z czym podajemy? Z czym sobie dusza zapragnie! Syn jak zawsze z kremem nutella i bananami, ja i mąż z kremem proteinowym czekoladowo-orzechowym i truskawkami.
Pyszka!
Składniki na gofry chrupiące (6-7 sztuk):
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
- 3/4 szkl. maślanki
- 1/4 szkl. mleka
- 6 łyżek oleju
- opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Jak przygotować gofry chrupiące:
Zaczynamy od nastawienia gofrownicy do rozgrzania.
Następnie oddzielamy żółtko od białka.
Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.
W misce łączymy wszystkie suche składniki, a więc: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli oraz ewentualnie cukier waniliowy.
W drugiej misce żółtko mieszamy widelcem i dodajemy resztę mokrych składników: maślankę, mleko, olej i ekstrakt waniliowy – jeżeli używamy, zamiennie z cukrem z wanilią.
Teraz łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy lub chwilę ubijamy trzepaczką.
Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białka i mieszamy delikatnie.
Nakładamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy na rumiano – ok. 3-4 minuty.
Po upieczeniu studzimy na kratce, gdyż studzone na talerzu mogą się zaparzyć i stać miękkie.
Podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze