Gofry chrupiące

Zrobiło się ciepło, sezon na przeróżne zachcianki ruszył. Przychodzi często ochota na coś dobrego, coś słodkiego i trzeba zaspokoić zachcianki rodziny.

Gofry to dobry sposób na takie okazje, bo robi się je naprawdę ekspresowo.

Dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów na gofry, które wychodzą lekkie i bardzo chrupiące, są przepyszne i jak to mój syn mówi smakują jak z budki nad morzem.

A z czym podajemy? Z czym sobie dusza zapragnie! Syn jak zawsze z kremem nutella i bananami, ja i mąż z kremem proteinowym czekoladowo-orzechowym i truskawkami.

Pyszka!


Składniki na gofry chrupiące (6-7 sztuk):

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. maślanki
  • 1/4 szkl. mleka
  • 6 łyżek oleju
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Jak przygotować gofry chrupiące:

Zaczynamy od  nastawienia gofrownicy do rozgrzania.

Następnie oddzielamy żółtko od białka.

Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.

W misce łączymy wszystkie suche składniki, a więc: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli oraz ewentualnie cukier waniliowy.

W drugiej misce żółtko mieszamy widelcem i dodajemy resztę mokrych składników: maślankę, mleko, olej i ekstrakt waniliowy – jeżeli używamy, zamiennie z cukrem z wanilią.

Teraz łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy lub chwilę ubijamy trzepaczką.

Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białka i mieszamy delikatnie.

Nakładamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy na rumiano – ok. 3-4 minuty.

Po upieczeniu studzimy na kratce, gdyż studzone na talerzu mogą się zaparzyć i stać miękkie.

Podajemy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Hiszpański omlet ziemniaczany

22-03-2017 

Sałatka owocowa z granolą z patelni

17-03-2017 

Koktajl gruszkowy

13-03-2017 

Komentarze

  • brak komentarzy