Truskawkotka sypana
Truskawkotka sypana to wariacja na temat szarlotki sypanej, którą uwielbiam z uwagi na jej prostotę i szybkość.
Smakuje jeszcze lepiej jak szarlotka z jabłkami, smaki się przenikają i fajnie równoważą. Nie sposób się od niej oderwać!
Jeśli jeszcze nie znacie tej wersji “szarlotki” to koniecznie wypróbujcie!
Składniki na truskawkotkę sypaną:
- 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej – może być zwykła pszenna
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. erytrytolu – można użyć cukru zwykłego
- szczypta soli
- ok. 800 g truskawek
- 150 g zimnego masła
Jak przygotować truskawkotkę sypaną:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plastry.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, kaszę mannę i cukier, składniki mieszamy, a następnie dzielimy na 3 równe części, najlepiej rozdzielić, np. do 3 kubków/szklanek.
Na dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy pierwszą warstwę suchych składników.
Na to wykładamy połowę pokrojonych truskawek – ważne, aby owoców nie uklepywać, a luźno układać.
Truskawki przesypujemy drugą warstwą suchych składników.
Czynność powtarzamy – wykładamy drugą połowę truskawek i posypujemy ostatnią trzecią częścią suchej mieszanki.
Dobrze schłodzone masło, a najlepiej prosto z zamrażalnika, ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierzch ciasta i równomiernie rozkładamy.
Masło można także pokroić w cienkie plastry, wtedy nie trzeba mrozić na kość, wystarczy dobrze schłodzone.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, ustawiając pod spód blachę, bo podczas pieczenia z ciasta wypływa stopione masło i sok z owoców.
Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180°C z włączoną funkcją pieczenia góra-dół.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na ciepło jest przepyszna, ale nie nadaje się do krojenia, tylko do wyjadania łyżeczką.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze