Omlet z dżemem

Omlet z dżemem to klasyka, ale w moim wykonaniu to już podrasowany przepis na miarę XXI wieku, zgodny także z trendami współczesnego odżywiania, zwłaszcza zdrowego i fit odżywiania.

U mnie taki omlet gości na pierwsze śniadanie, bo syci na dłużej, nie mam po nim spadku energii i co najważniejsze świetnie smakuje. Do tego kubek czarnej kawy z ekspresu i mogę zaczynać dzień z powerem!

A co dzisiaj u Was na śniadanie?


Składniki na omlet z dżemem:

  • 3 jajka “M”
  • łyżka dżemu 100% owoców, bez cukru (u mnie truskawkowy) 
  • 1/2 dużego banana
  • 1 łyżeczka masła orzechowego 100% naturalnego – bez soli, cukru i oleju palmowego
  • cynamon cejloński
  • szczypta soli himalajskiej
  • olej kokosowy nierafinowany – 2 g (do posmarowania patelni)
  • opcjonalnie kilka truskawek


Jak przygotować omlet z dżemem:

Patelnię rozgrzewamy.

Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy widelcem przez około 1 minutę, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza – omlet będzie puszysty.

Rozgrzaną patelnię smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego i wlewamy ubite jajka.

Przykrywamy pokrywką i smażymy na niewielkim ogniu aż omlet zetnie się z wierzchu, a następnie przewracamy go na drugą stronę i dosmażamy przez chwilę.

Usmażony omlet przekładamy na talerz.

Smarujemy dżemem, układamy plasterki banana, oprószamy cynamonem i polewamy masłem orzechowym.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 379 kcal
białka (B): 24,6 g
tłuszcze (T): 22,4 g
węglowodany (W): 20,7 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Podudzia marynowane w sosie sojowym i miodzie

25-11-2020 

Burgery z sałatką z buraków

23-11-2020 

Ciasto z gruszkami na erytrytolu

20-11-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy