Omlet z dżemem
Omlet z dżemem to klasyka, ale w moim wykonaniu to już podrasowany przepis na miarę XXI wieku, zgodny także z trendami współczesnego odżywiania, zwłaszcza zdrowego i fit odżywiania.
U mnie taki omlet gości na pierwsze śniadanie, bo syci na dłużej, nie mam po nim spadku energii i co najważniejsze świetnie smakuje. Do tego kubek czarnej kawy z ekspresu i mogę zaczynać dzień z powerem!
A co dzisiaj u Was na śniadanie?
Składniki na omlet z dżemem:
- 3 jajka “M”
- łyżka dżemu 100% owoców, bez cukru (u mnie truskawkowy)
- 1/2 dużego banana
- 1 łyżeczka masła orzechowego 100% naturalnego – bez soli, cukru i oleju palmowego
- cynamon cejloński
- szczypta soli himalajskiej
- olej kokosowy nierafinowany – 2 g (do posmarowania patelni)
- opcjonalnie kilka truskawek
Jak przygotować omlet z dżemem:
Patelnię rozgrzewamy.
Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy widelcem przez około 1 minutę, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza – omlet będzie puszysty.
Rozgrzaną patelnię smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego i wlewamy ubite jajka.
Przykrywamy pokrywką i smażymy na niewielkim ogniu aż omlet zetnie się z wierzchu, a następnie przewracamy go na drugą stronę i dosmażamy przez chwilę.
Usmażony omlet przekładamy na talerz.
Smarujemy dżemem, układamy plasterki banana, oprószamy cynamonem i polewamy masłem orzechowym.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 379 kcal
białka (B): 24,6 g
tłuszcze (T): 22,4 g
węglowodany (W): 20,7 g
******
Udostępnij na:
Komentarze