Grillowany łosoś na zielonym groszku z miętą
Grillowany łosoś na zielonym groszku to propozycja na lekki, smaczny obiad.
Do przygotowania tej potrawy możemy użyć świeżego zielonego groszku lub mrożonego.
Aby cieszyć się pięknym, żywym zielonym kolorem groszku należy go krótko obgotować, a następnie od razu zahartować zimną wodą.
Jeżeli chodzi o łososia, to danie możemy przygotować z surowej lub mrożonej ryby.
Grillowany łosoś na zielonym groszku to potrawa bardzo prosta, szybka, zdrowa, smaczna i przygotowana z kilku prostych składników.
Mimo, iż do przygotowania tej potrawy użyłam kilku składników, smakuje naprawę wyjątkowo.
Aby uniknąć wrażenia mdłego dania do groszku dodałam świeżej mięty, dzięki czemu potrawa zyskała na smaku, danie jest lekkie, świeże i orzeźwiające.
Wszystko komponuje się w zgraną całość, a dodając, np. pieczone ziemniaki mamy pełnowartościowy posiłek.
Zapraszam po przepis ⤵️
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na grillowanego łososia na zielonym groszku z miętą (2 porcje):
- 250 g świeżego lub mrożonego łososia
- 250 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- ok. 5-6 listków świeżej mięty
- 10 g (1 łyżka) oliwy
- 5 g (1 łyżeczka) masła lub oliwy
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować grillowanego łososia na zielonym groszku z miętą:
Łososia oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekrawamy wzdłuż na pół, tworząc dwie porcje.
Następnie oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy groszek.
Groszek (świeży lub mrożony bez rozmrażania) wrzucamy na osolony wrzątek i blanszujemy przez około 2-3 minuty, a następnie odcedzamy i natychmiast hartujemy zimną wodą, można z dodatkiem kostek lodu.
Łososia smarujemy oliwą i układamy na ruszcie lub patelni grillowej skórą do dołu.
Grillujemy po około 3 minuty z każdej strony.
Zahartowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy łyżeczkę masła/oliwy, drobno posiekaną miętę i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Groszek układamy na talerzu, a na nim ugrillowanego łososia.
Podajemy przybrane listkami świeżej mięty.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 421 kcal (1 porcja)
białka (B): 33,3 g
tłuszcze (T): 24,2 g
węglowodany (W): 21,4 g błonnik (F): 7,5 g
******
Udostępnij na:
Komentarze