Strudel filo z grillowanymi warzywami i sosem miętowym
Strudel filo z grillowanymi warzywami to wypiek w greckim stylu, który podałam z sosem miętowym.
Ciasto filo (fillo, phylo) z greckiego oznacza liść. To rodzaj cienkiego ciasta warstwowego przygotowanego z mąki, wody i oleju, wykorzystywane w kuchni bałkańskiej, tureckiej i śródziemnomorskiej.
Ciasto filo doskonale nadaje się do wypieków na słodko, np. baklawy czy w wersji wytrawnej – burek.
Dzisiaj przygotowałam przepyszny strudel z grillowanymi warzywami i fetą – tak w stylu greckim i podałam go z sosem miętowym, który przygotowałam w ostatniej chwili, gdyż myślałam nad tzatzikami, a w końcu pomyślałam, że bardziej będzie mi pasował sos z dodatkiem świeżej mięty.
Połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę i wyszło przepysznie. Czasami warto zaufać własnej intuicji!
Warzywa przygotowałam na patelni grillowej, ale można przygotować również w piekarniku z włączoną funkcją grill lub grzałka górna+ opiekacz.
Potrawa nie należy do dietetycznych, ale skoro są wakacje, możemy sobie od czasu do czasu pozwolić na wypróbowanie innych potraw, poznawanie nowych smaków i kuchni z różnych stron świata. Mamy urlopy i w tym czasie nie liczymy kalorii, aby nie zakłócić prawidłowych relacji z jedzeniem. Najważniejsze jest zdrowe i racjonalne podejście do żywienia!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na strudel filo z grillowanymi warzywami i sosem miętowym (2 strudle):
strudel:
- 1 opakowanie ciasta filo (500 g)
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone cebule
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki masła
sos miętowy:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku lub 1/4 łyżeczki suszonego
- ok. 10 listków świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej
- 2 szczypty suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować strudel filo z grillowanymi warzywami i sosem miętowym:
Ciasto filo wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
Warzywa myjemy, a następnie kroimy w dość sporą kostkę.
Patelnię grillową smarujemy oliwą i rozgrzewamy, a następnie smażymy partiami warzywa do momentu aż lekko zmiękną i przypieką w charakterystyczne paski.
Zgrillowane warzywa skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy tymiankiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Jeżeli warzywa zamierzamy przygotować w piekarniku to wówczas pokrojone warzywa przekładamy na blachę z piekarnika, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i posypujemy tymiankiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220°C z włączoną funkcją pieczenia grill lub grzałka górna + opiekacz, pieczemy około 20 minut.
Ciasto filo rozwijamy, rozkładamy na dwie kupki, u mnie wyszło po 6 płatów na 1 strudel. Przykrywamy wilgotną ściereczką, aby nie wysychało.
Płaty smarujemy roztopionym masłem, na środku układamy połowę ugrillowanych warzyw, posypujemy połową fety.
Zakładamy boki ciasta do wewnątrz, a następnie zwijamy i smarujemy całość roztopionym masłem.
W identyczny sposób postępujemy z drugim strudlem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 30 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione i chrupiące.
W tym czasie przygotowujemy sos miętowy.
W miseczce łączymy jogurt z majonezem, posiekaną drobniutko miętą, sokiem z cytryny i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Strudel podajemy po upieczeniu z sosem miętowym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze