Sałatka z zupek chińskich
Przepis na tą sałatkę mam od mojej serdecznej przyjaciółki.
Zasmakowała nam strasznie i od tej pory (czyt. od kilku lat) od czasu do czasu ją przyrządzam.
Sałatka szybka, tania i bardzo smaczna; wbrew pozorom nie jest taka straszna, jak niektórzy ją malują i od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, tym bardziej, że można dostać zupki z makaronem z dość dobrym składem z suszonymi warzywami w saszetce.
Składniki na sałatkę z zupek chińskich:
- 3 opakowania zupek rosół z makaronem (2 łagodne, 1 pikantna) – zupki z samą suchą mieszanką warzyw, bez saszetki z olejem (np. Amino)
- 2 pomidory
- 1 nieduży ogórek wężowy lub 2 gruntowe
- kilka korniszonów
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 3-4 łyżki majonezu
- koperek/natka pietruszki – opcjonalnie
Jak przygotować sałatkę z zupek chińskich:
Makaron z zupek kruszymy i wsypujemy do miski.
Kukurydzę odsączamy z zalewy; pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tak samo obranego ogórka kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę, a kapustę drobno szatkujemy.
Warzywa dodajemy do suchego makaronu i wsypujemy zawartość przypraw z zupek (jeżeli w zestawie są saszetki z olejem, to ich nie dodajemy, same suche przyprawy), dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Możemy dodać posiekany koperek i/lub natkę pietruszki.
Schładzamy w lodówce minimum 3 godziny.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze