Żurawina do mięs
Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na żurawinę do mięs, ale nie tylko.
Idealna także do podania z serami (deską serów) czy po prostu na kanapkę zamiast dżemu.
Akurat mamy teraz sezon na żurawinę i bez problemu możemy kupić w sklepach świeżą, choć do tego przepisu można użyć także mrożonej.
Na pewno przyda się podczas nadchodzących świąt bożenarodzeniowych do pieczonej kaczki, czy mięs pieczonych podanych na ciepło czy zimno, a także do serów i kanapek.
Składniki na żurawinę do mięs:
- 500 g żurawiny świeżej
- 150 g cukru
- 2 pomarańcze
Jak przygotować żurawinę do mięs:
Żurawinę dokładnie myjemy i odcedzamy na durszlaku, a następnie dokładnie osuszamy.
Osuszoną żurawinę przekładamy do woreczka strunowego i wkładamy do zamrażarki na przynajmniej całą noc lub dłużej.
Przemrożoną żurawinę możemy poddać dalszej obróbce.
Przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy, nastawiamy na gaz i zagotowujemy.
Gdy się zagotuje zmniejszamy grzanie i gotujemy aż żurawina puści sok i zacznie pękać, a następnie gotujemy do czasu aż się sok zredukuje, a żurawina się rozpadnie – ok. 10 minut.
Gdy całość zacznie stawać się gęsta to znak, że konfitura jest gotowa.
Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy, jeżeli chcemy, aby konfitura dłużnej nam postała.
W tym celu garnek wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i wlewamy wodę do połowy wysokości słoików, przykrywamy pokrywką.
Nastawiamy grzanie i na wolnym ogniu gotujemy do zagotowania, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Zapasteryzowane słoiki wyjmujemy z garnka, dokręcamy pokrywki i odwracamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Otwarty słoiczek przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze