Grog szwajcarski

Zapraszam Was na pyszny, korzenny i bardzo rozgrzewający grog.

Ten aromatyczny napitek rozgrzeje Was w te zimowe dni, choć może bez śniegu, ale za to dość zimne i wietrzne dzionki i wieczory dają się nam we znaki.

Idealny na chłodne i długie wieczory – w miłym towarzystwie otuleni kocami przy cieple kominka lub małe spotkanie z przyjaciółmi przy grze towarzyskiej czy seansie filmowym.


Składniki na grog szwajcarski:

  • 3 torebki herbaty Richmont Ceylon Gold
  • 4 szkl. wody (wrzątku)
  • 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina – u mnie Shiraz Cabernet
  • 1/2 szkl. ciemnego rumu
  • 4 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 6-8 łyżek cukru trzcinowego
  • ok. 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej


Jak przygotować grog szwajcarski:

Herbatę zaparzamy 4 szklankami wrzątku i odstawiamy, aby mocno naciągnęła (mocny napar).

Herbatę, wino i rum wlewamy do garnka.

Dodajemy sok z cytryny, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową oraz cukier.

Całość podgrzewamy na wolnym lub średnim ogniu, aby przyprawy korzenne oddały swój aromat, uważając jednocześnie, aby nie doprowadzić do zagotowania.

Całość można przecedzić przez sitko, aby pozbyć się kawałków przypraw.

Gorący grog nalewamy do szklanek i podajemy od razu.

Na zdrowie!

Wpis powstał we współpracy z marką Richmont.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Piernik staropolski - przygotowanie ciasta, pieczenie i dekorowanie

25-11-2013 

Domowa przyprawa piernikowa

24-11-2013 

Zapiekanka makaronowa z brukselką, groszkiem i tuńczykiem

22-11-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy