Grzanki z pastą z wątróbek drobiowych i konfiturą z czarnej porzeczki
Nastał czas karnawału, czas domówek i domowych imprez, na których serwujemy wszelkiego rodzaju małe kanapeczki, przystawki i dania typu finger food, które możemy chwycić w rączki i zjeść.
Dzisiaj polecam Wam bardzo proste grzanki z pyszną pastą z kurzych wątróbek, które podajemy z kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki.
Jeżeli nie podoba Wam się takie połączenie pasztetu z konfiturą, to grzanki możecie podać, np. z kawałeczkami kiszonego ogórka czy czerwonej papryki świeżej lub konserwowej.
Składniki na grzanki z pastą z wątróbek drobiowych i konfiturą z czarnej porzeczki:
- 300 g wątróbek drobiowych
- 1 mała cebula
- 70 g masła + 1 łyżka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 80 ml czerwonego wytrawnego wina
- szczypta tymianku
- szczypta cząbru
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
- bagietka lub np. ciabatta
- konfitura z czarnej porzeczki
Jak przygotować grzanki z pastą z wątróbek drobiowych i konfiturą z czarnej porzeczki:
Wątróbki oczyszczamy i opłukujemy, osączamy z wody.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła z dodatkiem łyżki oleju i obsmażamy krótko oczyszczone wątróbki.
Dodajemy posiekaną cebulę i jeszcze chwilę obsmażamy, aż stanie się szklista, a wątróbki lekko się zarumienią.
Dodajemy zioła i podlewamy winem, chwilkę smażymy, a następnie podpalamy.
Wątróbki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy do blendera i miksujemy z masłem na gładką pastę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym. Gdyby pasta wyszła za sucha można dodać odrobinę bulionu.
Bagietkę lub ciabattę kroimy na kromki i opiekamy w opiekaczu lub piekarniku.
Smarujemy pastą z wątróbek i dekorujemy odrobiną konfitury z czarnej porzeczki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze