Makaron zapiekany z grzybami
Zapiekanki to bardzo wdzięczne dania, które nie dość, że robi się je prosto, to są smaczne i syte.
Taką zapiekanką możemy nasycić całą rodzinę i przyjaciół.
Zostałam obdarowana przez rodzinę naprawdę sporym zapasem suszonych grzybów, które były przez nią osobiście zbierane.
Część zużyłam do potraw wigilijnych i dań świątecznych, a jeszcze duuuży zapas zachowałam do przygotowania innych dań.
Powstała smaczna zapiekanka z leśnymi grzybami i zielonym groszkiem z pysznym sosem grzybowym i parmezanem.
Składniki na makaron zapiekany z grzybami:
- 400 g makaronu – u mnie świderki
- 35 g suszonych grzybów
- 1/2 szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- garść startego żółtego sera
- 1/2 szkl. startego sera grana padano lub parmezanu
- koperek
sos grzybowy:
- 400 ml wody spod moczenia suszonych grzybów
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka sosu sojowego
Jak przygotować makaron zapiekany z grzybami:
Suszone grzyby zalewamy 400 ml wody i odstawiamy najlepiej na noc do namoczenia.
Namoczone grzyby odcedzamy i odciskamy z wody, a wodę zachowujemy do przygotowania sosu.
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku według opisu na opakowaniu, odcedzamy.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i krótko zasmażamy, uważając, aby mąka się nie przypaliła.
Gdy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo dolewamy wodę spod moczenia grzybów i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Dolewamy następnie mleko i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy sosem sojowym i gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Dodajemy posiekany drobno czosnek i grzyby pokrojone w paseczki i chwilę smażymy – ok. 2-3 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ugotowany makaron mieszamy z grzybami i cebulą, dodajemy sos grzybowy, starty ser grana padano lub parmezan oraz groszek.
Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy żaroodpornej posmarowanej olejem.
Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180°C aż ser się rozpuści i zapiecze.
Po upieczeniu zapiekankę posypujemy koperkiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze