Guacamole

Guacamole to meksykański sos (salsa) przygotowywany na bazie dojrzałego awokado.

Oczywiście istnieje wiele odmian tego sosu i sposobów przygotowywania.
Można do niego dodać pomidory, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy.

Awokado można rozgnieść, utrzeć w moździerzu, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

Idealny do placków tortilli, nachos i innych przystawek.

Bardzo popularny w USA i Meksyku, w kuchni tex-mex.


Składniki na guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki kolendry
  • 1/2 limonki
  • sól


Jak przygotować guacamole:

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, ale ją zachowujemy, nie wyrzucamy, miąższ wyjmujemy ze skórki za pomocą łyżki.

Miąższ awokado rozgniatamy widelcem (lub drobno kroimy jeśli chcemy uzyskać konsystencję salsy) i dodajemy od razu sok wyciśnięty z limonki (awokado nam nie ściemnieje, zachowa ładny zielony kolor).

Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy, dodajemy do awokado.

Chili pozbawiamy pestek i drobniutko kroimy, dodajemy do awokado.

Dodajemy także drobno pokrojoną cebulę, natkę kolendry i wyciśnięty przez praskę czosnek.

Całość doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.

Do guacamole wkładamy odłożoną wcześniej pestkę, co zapobiegnie ciemnieniu awokado.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy