Guacamole
Guacamole to meksykański sos (salsa) przygotowywany na bazie dojrzałego awokado.
Oczywiście istnieje wiele odmian tego sosu i sposobów przygotowywania.
Można do niego dodać pomidory, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy.
Awokado można rozgnieść, utrzeć w moździerzu, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Idealny do placków tortilli, nachos i innych przystawek.
Bardzo popularny w USA i Meksyku, w kuchni tex-mex.
Składniki na guacamole:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 papryczka chili
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki kolendry
- 1/2 limonki
- sól
Jak przygotować guacamole:
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, ale ją zachowujemy, nie wyrzucamy, miąższ wyjmujemy ze skórki za pomocą łyżki.
Miąższ awokado rozgniatamy widelcem (lub drobno kroimy jeśli chcemy uzyskać konsystencję salsy) i dodajemy od razu sok wyciśnięty z limonki (awokado nam nie ściemnieje, zachowa ładny zielony kolor).
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy, dodajemy do awokado.
Chili pozbawiamy pestek i drobniutko kroimy, dodajemy do awokado.
Dodajemy także drobno pokrojoną cebulę, natkę kolendry i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Całość doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Do guacamole wkładamy odłożoną wcześniej pestkę, co zapobiegnie ciemnieniu awokado.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze