Zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem

Bardzo szybka i prosta przystawka czy dodatek do mięsa i ryb.

Idealnie sprawdzi się na kolację czy na imprezie.

Kilka prostych, dobrej jakości składników i możemy zachwycać się cudownym smakiem szparagów.

Nie tylko pięknie wyglądają, ale posiadają walory smakowe i zdrowotne.
Polecam!


Składniki na zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem:

  • pęczek młodych, zielonych szparagów (1/2 kg)
  • sok z cytryny
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny (opcjonalnie)
  • dobrej jakości oliwa z oliwek extra vergine
  • kawałek parmezanu
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny, grubo mielony (najlepiej młotkowany)
  • szczypta cukru


Jak przygotować zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem:

Szparagi myjemy i odcinamy końcówki.

Kroimy po ukosie na 2-3 centymetrowe kawałki.

Zagotowujemy wodę z odrobiną soli, cukru i soku z cytryny. 

Szparagi wkładamy do wrzątku i gotujemy około 2-3 minut, tak aby były al dente.

Odcedzamy i przekładamy na talerze. 

Dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i odrobinę skrapiamy sokiem z cytryny – jeśli chcecie dodajcie także odrobię otartej skórki z wyparzonej cytryny.

Całość posypujemy świeżo tartym parmezanem i delikatnie mieszamy.
Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy