Zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem
Bardzo szybka i prosta przystawka czy dodatek do mięsa i ryb.
Idealnie sprawdzi się na kolację czy na imprezie.
Kilka prostych, dobrej jakości składników i możemy zachwycać się cudownym smakiem szparagów.
Nie tylko pięknie wyglądają, ale posiadają walory smakowe i zdrowotne.
Polecam!
Składniki na zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem:
- pęczek młodych, zielonych szparagów (1/2 kg)
- sok z cytryny
- skórka otarta z wyparzonej cytryny (opcjonalnie)
- dobrej jakości oliwa z oliwek extra vergine
- kawałek parmezanu
- sól morska gruboziarnista
- pieprz czarny, grubo mielony (najlepiej młotkowany)
- szczypta cukru
Jak przygotować zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem:
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki.
Kroimy po ukosie na 2-3 centymetrowe kawałki.
Zagotowujemy wodę z odrobiną soli, cukru i soku z cytryny.
Szparagi wkładamy do wrzątku i gotujemy około 2-3 minut, tak aby były al dente.
Odcedzamy i przekładamy na talerze.
Dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i odrobinę skrapiamy sokiem z cytryny – jeśli chcecie dodajcie także odrobię otartej skórki z wyparzonej cytryny.
Całość posypujemy świeżo tartym parmezanem i delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze