Gulasz węgierski
Gulasz węgierski to aromatyczny sos mięsny na bazie mięsa wieprzowego z dodatkiem papryki, cebuli, pieczarek i marchewki, doprawiony sporą ilością mielonej papryki.
Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, aczkolwiek czasochłonny, gdyż dobry gulasz wymaga dość długiego gotowania.
Gulasz węgierski możemy podać z ziemniakami, kaszą, makaronem, kluskami, pieczywem czy z dużym plackiem ziemniaczanym – placek po węgiersku.
Składniki na gulasz węgierski:
- 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
- 100 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 duża czerwona papryka
- 200 g pieczarek
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki – opcjonalnie
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3-4 szkl. gorącego bulionu lub wody
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
Jak przygotować gulasz węgierski:
Mięso kroimy w dość sporą kostkę, ok. 1,5 cm; boczek i cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w większą kostkę, ok. 1,5 cm; marchewkę i pieczarki w plasterki.
W sporym garnku, najlepiej o grubym dnie, przesmażamy boczek wędzony do czasu aż wytopi się i lekko zarumieni.
Dolewamy łyżkę oleju do boczku, dorzucamy cebulę i szklimy, a następnie dodajemy paprykę i marchewkę; przesmażamy przez 2-3 minuty.
Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy przyprawione solą i pieprzem kawałki mięsa.
Gdy mięso ładnie się zarumieni przekładamy do garnka z warzywami, dodajemy słodką i ostrą mieloną paprykę oraz czosnek niedźwiedzi/czosnek, mieszamy, a następnie dolewamy gorący bulion lub wodę, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy na 1 łyżce oleju pieczarki na rumiano.
Gdy mięso będzie już mięciutkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażone pieczarki i dusimy przez 2-3 minuty.
W tym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy, cały czas mieszając aż uzyskamy zasmażkę, którą następnie dodajemy do gulaszu; mieszamy i zagotowujemy.
Finalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Moja rada:
Zamiast mięsa możemy równie dobrze użyć dowolnej, ulubionej, dobrej jakości kiełbasy, którą należy obsmażyć. W takiej wersji potrawa jest tańsza, ale również bardzo smaczna.
Udostępnij na:
Komentarze
Wyszedł bardzo dobry , polecam!