Sałatka ziemniaczana z halloumi, prosciutto i jajkiem
Zapraszam na pyszną świąteczną sałatkę z dodatkiem grillowanego sera halloumi, szynki prosciutto i oczywiście jajek ugotowanych na twardo.
Sałatka prezentuje się bardzo uroczo, odświętnie, wiosennie i kolorowo, a przy tym jest bardzo smaczna i ekspresowo się ją robi.
Polecam nie tylko na święta, bowiem świetnie sprawdza się na lunch, śniadanie czy lekką kolację.
Składniki na sałatkę ziemniaczaną z halloumi, prosciutto i jajkami:
- 7-8 ziemniaków średniej wielkości
- 3 jajka
- 100 g szynki prosciutto
- 1 opakowanie sera halloumi
- 2 mini sałaty rzymskie
- 1 mała lub 1/2 średniej czerwonej cebuli
dressing:
- 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną z halloumi, prosciutto i jajkami:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy z łupin, a następniekroimy na ćwiartki.
Jajka gotujemy na twardo – zapraszam do wpisu jak ugotować jajka, a następnie kroimy na ćwiartki.
Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni grillowej z obu stron na rumiano.
W tym czasie sałatę rzymską myjemy; jedną z nich rozdzielamy na liście i układamy na dużym półmisku, drugą kroimy.
Na sałacie układamy ziemniaki, a pomiędzy ziemniakami pokrojoną sałatę.
Szynkę prosciutto zwijamy niedbale w gniazdka i układamy na półmisku, układamy także ugrillowane plastry halloumi i ćwiartki jajek.
Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę i układamy pomiędzy innymi składnikami sałatki.
Do słoiczka przekładamy wszystkie składniki na dressing, dobrze zakręcamy i energicznie potrząsamy aż utworzy się jednolita emulsja.
Gotowym dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
polecam !! bardzo dobra, zdrowa i super szybko się ją robi 😉
Dziękuję bardzo 🙂
Z młodymi ziemniakami będzie jeszcze pyszniej, więc warto wypróbować póki na nie sezon 🙂