Spaghetti z sosem mięsno - warzywnym
Dzisiaj kolejna propozycja na szybkie danie obiadowe.
Makaron zawsze świetnie sprawdza się w tej roli.
Danie idealne dla osób dbających o linię i zdrowo się odżywiających, do których należę. Dlatego nie bójcie się makaronu, bo makaron nie tuczy, tylko nadmiar kalorii.
Danie dobrze zbilansowane, proste i smaczne.
U mnie przygotowane także w myśl zasady zero waste, bowiem użyłam resztek mrożonki warzywnej i passaty przy okazji lustracji szafek i lodówki, bo nie lubię marnowania jedzenia.
Jeżeli nie macie resztek passaty, to nie martwcie się – użyjcie nowego opakowania passaty, a to, co zostanie przelejecie do woreczka strunowego na mrożonki i zamrozicie, przyda się przy okazji gotowania innej potrawy, do której wystarczy mała ilość sosu.
Składniki na spaghetti z sosem mięsno-warzywnym (4 porcje):
- makaron spaghetti – po ok. 80-100 g na osobę
- 400 g mięsa mielonego z piersi indyka
- 400 g mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie brokuł, fasolka szparagowa, mini kolby kukurydzy, marchewka, kukurydza, cukinia)
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka erytrytolu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bez soli i cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- listki świeżej bazylii
Jak przygotować spaghetti z sosem mięsno-warzywnym:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek, mięso mielone i przyprawę do kurczaka.
Przesmażamy, cały czas mieszając i rozdzielając mięso łopatką.
Gdy mięso straci surowość i się podsmaży dodajemy mieszankę warzywną i przesmażamy przez kilka minut.
Dolewamy passatę i dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz, erytrytol.
Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
W tym czasie gotujemy makaron spaghetti al dente według opisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron łączymy z sosem i podajemy, przybierając uprzednio listkami bazylii.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 571 kcal (1 porcja z 80 g makaronu)
białka (B): 33,0 g
tłuszcze (T): 12,0 g
węglowodany (W): 71,4 g
******
Udostępnij na:
Komentarze