Gulasz z mięsa mielonego z pieczarkami i słodkim sosem chili

Zapraszam na bardzo prosty gulasz z mięsa mielonego z dodatkiem pieczarek i słodkiego sosu chili.

Danie powstało zupełnie spontanicznie, nie miałam pomysłu na mięso mielone i powstało zupełnie niespodziewanie, improwizując w kuchni.

Potrawa bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a smak, mam nadzieję, że przypadnie także Wam do gustu.

Nam bardzo zasmakował ten gulasz i na pewno jeszcze pojawi się na naszym stole.

Można podać, np. z makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami, kluseczkami czy pieczywem.

Gulasz najlepiej smakuje na drugi dzień.


Składniki na gulasz z mięsa mielonego z pieczarkami i słodkim sosem chili (4 porcje):

  • 500 g mięsa mielonego – u mnie z indyka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • ok. 3/4 szkl. wody


Jak przygotować gulasz z mięsa mielonego z pieczarkami i słodkim sosem chili:

Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.

Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i razem przesmażamy aż straca jędrność i zmniejszą objętość.

Dodajemy posiekany czosnek oraz mięso mielone i za pomocą łopatki mieszamy całość, rozdrabniając mięso, aby powstało coś w rodzaju kruszonki.

Gdy mięso straci surowość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy przecier pomidorowy, erytrytol, oregano, nieco soli i pieprzu oraz wodę.

Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.

Finalnie dodajemy słodki sos chili, posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 311 kcal (1 porcja)
białka (B): 28,0 g
tłuszcze (T): 16,4 g
węglowodany (W): 12,9 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy