Jaglane pralinki kokosowo-migdałowe - Raffaello
Zapraszam Was na super fit słodycze – pralinki kokosowo-migdałowe, których bazą jest znana ze swych prozdrowotnych właściwości kasza jaglana.
Kulki nie wymagają pieczenia.
Stanowić mogą elegancki, wytworny deser, który polecam na świąteczny stół, na pewno zachwycą Waszych gości.
Przygotowuje się je w kilka chwil, a w toczeniu kulek mogą pomóc Wam dzieciaki, będzie to dla nich prawdziwa frajda.
Składniki na jaglane pralinki kokosowo-migdałowe – Raffaello:
- 150 g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka kokosowego
- 200 ml mleka zwykłego
- 4 łyżki ksylitolu lub cukru zwykłego białego – lub więcej do smaku
- 70 g migdałów lub płatków migdałowych
- 200 g wiórków kokosowych + do obtoczenia
Jak przygotować jaglane pralinki kokosowo-migdałowe – Raffaello:
Jeżeli używamy całych migdałów, to zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, a następnie w dłoniach obieramy z łupin.
Kaszę płuczemy na sicie, wrzucamy do rondelka i prażymy aż zacznie pachnieć orzechowo.
Wlewamy mleko zwykłe i mleko kokosowe.
Gotujemy aż kasza wchłonie mleka i będzie miękka, można ją rozgotować.
Migdały mielimy lub blendujemy, a następnie dodajemy ugotowaną kaszę i ksylitol, razem blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy 200 g wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Praliny schładzamy i przechowujemy w lodówce do około 7 dni.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Wow, wyglądają pysznie, na pewno spróbuję!
Dziękuję, Natalio!
Mam nadzieję, że zasmakuje i powrócisz po inne przepisy 🙂