Omlet z krewetkami
Dzisiaj zapraszam Was na szybki, banalnie prosty, dietetyczny, ale za to wykwintny omlet z krewetkami.
Danie robi się ekspresowo, a można podać je na śniadanie, szybki obiad lub wykwintną kolację.
A może pojawi się na Waszym wielkanocnym stole?
Składniki na omlet z krewetkami:
- 3 jajka
- 150 g dużych krewetek, np. tygrysich
- łyżka mąki pszennej
- limonka
- 2 szczypty kolendry
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Jak przygotować omlet z krewetkami:
Krewetki rozmrażamy, przelewamy wrzątkiem, skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy solą i pieprzem.
Jajka rozkłócamy z łyżką wody.
Dodajemy mąkę, sól i pieprz, kolendrę oraz nieco startej skórki z wyparzonej limonki.
Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną.
Smażymy na średnim ogniu, podważając omlet i wlewając płynne jajko na spód patelni.
Gdy omlet się zetnie przewracamy go na drugą stronę przy pomocy talerza i obracamy, zsuwamy z powrotem na patelnię.
Na omlecie układamy krewetki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Omlet składamy na pół, przekładamy na talerz i podajemy z bukietem świeżych warzyw.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze