Omlet z krewetkami

Dzisiaj zapraszam Was na szybki, banalnie prosty, dietetyczny, ale za to wykwintny omlet z krewetkami.

Danie robi się ekspresowo, a można podać je na śniadanie, szybki obiad lub wykwintną kolację.

A może pojawi się na Waszym wielkanocnym stole? 

Składniki na omlet z krewetkami:

  • 3 jajka
  • 150 g dużych krewetek, np. tygrysich
  • łyżka mąki pszennej
  • limonka
  • 2 szczypty kolendry
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku


Jak przygotować omlet z krewetkami:

Krewetki rozmrażamy, przelewamy wrzątkiem, skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy solą i pieprzem. 

Jajka rozkłócamy z łyżką wody.

Dodajemy mąkę, sól i pieprz, kolendrę oraz nieco startej skórki z wyparzonej limonki.

Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną.

Smażymy na średnim ogniu, podważając omlet i wlewając płynne jajko na spód patelni.

Gdy omlet się zetnie przewracamy go na drugą stronę przy pomocy talerza i obracamy, zsuwamy z powrotem na patelnię.

Na omlecie układamy krewetki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Omlet składamy na pół, przekładamy na talerz i podajemy z bukietem świeżych warzyw.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy