Jajka marynowane w burakach
Jajka to symbol zbliżających się świąt Wielkanocnych, pojawiają się na każdym stole i pod każdą postacią.
Dzisiaj nieco nietypowy, bardzo efektowny i smaczny sposób na jajka.
Jajka marynowane w zalewie octowej z burakami.
Dzięki takiemu zabiegowi jajka nie tylko pięknie się zabarwiają na buraczkowy kolor, ale także smakują inaczej, bowiem przechodzą smakiem buraczkowej marynaty.
Może wypróbujecie, jeśli do tej pory nie mieliście sposobności posmakować.
Podajemy przyprawione delikatnie solą i pieprzem, np. kolorowym lub z majonezem czy faszerowane dowolną pastą.
Składniki na jajka marynowane w burakach:
- 5-6 jajek
- 2 buraki
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy
- 1 szkl. octu winnego
- 1,5 szkl. wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
Jak przygotować jajka marynowane w burakach:
Jajka myjemy i gotujemy w nieco osolonej wodzie przez około 10 minut od zagotowania się wody, hartujemy w zimnej wodzie, studzimy i ostrożnie obieramy.
Do garnka wlewamy wodę i ocet.
Dodajemy cebulę i rozgnieciony czosnek, sól, cukier, przyprawy oraz wyszorowane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki (nie trzeba obierać).
Całość zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zalewę studzimy.
Do słoja lub innego naczynia przekładamy obrane jajka i zalewamy zimną zalewą.
Jajka marynujemy przez 12 godzin.
Podajemy.
Smacznego jajka!
Udostępnij na:
Komentarze