Babka drożdżowa szafranowa
Dzisiaj kolejna wielkanocna inspiracja dla Was.
Zapraszam na wielkanocną babkę drożdżową z dodatkiem najdroższej przyprawy na świecie jakim jest szafran. Babka dzięki dodatkowi szafranu nabiera lekko żółtego koloru, w smaku też zyskuje.
Babkę możecie oblać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub polukrować i przybrać bakaliami czy np. gotowymi ozdobami, których na rynku jest ogrom.
Ja do przybrania swojej babki wykorzystałam kwiatki z opłatka i dzięki nim stała się taka bardzo wiosenna i lekka.
Składniki na babkę drożdżową szafranową:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 30 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 280 ml mleka
- 80 g masła
- kilka nitek szafranu
- 30-50 g rodzynków (ja użyłam żurawiny, bo moje chłopaki nie lubią rodzynek w ciastach)
- 50 ml rumu lub wódki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 żółtka
- szczypta soli
- lukier mleczny lub inny – przepis
Jak przygotować babkę drożdżową szafranową:
Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy.
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i rozpuszczamy w szklance letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki – mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
Masło rozpuszczamy i odstawimy do wystudzenia.
Pozostałe mleko mocno podgrzewamy z niteczkami szafranu, studzimy, przelewamy przez siteczko i usuwamy szafran.
Żółtka ucieramy z resztą cukru do białości.
Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy do utartych żółtek z cukrem, dodajemy zaczyn, letnie mleko szafranowe oraz ekstrakt waniliowy.
Wyrabiamy dokładnie ciasto – ciasto powinno być jednolite i nie za gęste (w razie potrzeby dolewamy nieco mleka).
Do wyrobionego ciasta wlewamy stopniowo, cały czas wyrabiając, ostudzone masło.
Wyrabiamy do czas aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Na koniec dodajemy osączone z alkoholu rodzynki, uprzednio obsypane mąką.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Babkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia.
Babkę ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy czekoladą lub lukrem (wg mnie najlepiej pasuje mleczny) i ewentualnie przybieramy wg gustu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze