Naleśniki razowe z grillowanym kurczakiem, mango i miksem sałat
Jesteście team naleśników na słodko czy na wytrawnie?
Dzisiaj szybkie i proste w przygotowaniu naleśniki razowe, nafaszerowane miksem sałat, roszponką, aromatyczną grillowaną piersią z kurczaka i soczystym, słodkawo- pikantnym mango.
Do tego szybki sos na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i słodkiego sosu chili, który uwielbiamy, a który idealnie łączy wszystkie składniki naleśników.
Naleśniki razowe z grillowanym kurczakiem, mango i miksem sałat jest propozycją na lunch, obiad, kolację czy na spotkanie towarzyskie, idealnie sprawdzą się w każdej sytuacji.
Możemy zabrać je na lunch do pracy i odgrzać. Najlepiej wtedy sałatę, mango i sos zapakować osobno i dodać po podgrzaniu.
Świetnie smakują także na zimno.
Doskonałe połączenie składników oraz miksu sałat i roszponki tworzy danie bardzo ciekawym, smacznym i treściwym.
Polecam!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na naleśniki razowe z kurczakiem, mango i miksem sałat (10 sztuk):
ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szkl. mąki orkiszowej razowej
- 1 szkl. mleka (użyłam 1,5 %)
- 1 szkl. wody gazowanej
- 2 jajka “L”
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
dodatki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 mango
- solidna garść mieszanki ulubionych sałat
- solidna garść roszponki
marynata do kurczaka:
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
sos:
- 3 solidne łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu (u mnie wegański)
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
Jak przygotować naleśniki razowe z kurczakiem, mango i miksem sałat:
Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka.
Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy do połączenia.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do zamarynowania do lodówki na około 60 minut.
W tym czasie przystępujemy do przygotowania ciasta naleśnikowego.
Mąkę przesiewany do miski, dodajemy sól oraz paprykę i mieszamy.
Następnie wlewamy mleko oraz wodę, wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy lub miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu prostemu zabiegowi będą elastyczne po usmażeniu i nie będą pękały przy składaniu.
Gdy ciasto odpocznie dolewamy olej i ponownie mieszamy.
Na suchej lub ewentualnie delikatnie posmarowanej olejem patelni, smażymy cienkie naleśniki, które następnie układamy na talerzu jeden na drugim – to również ważne, dzięki czemu będą miękkie i elastyczne, będą ładnie się składały i nie wyschną.
Zamarynowane mięso z piersi kurczaka smażymy na suchej lub lekko posmarowanej olejem patelni grillowej lub zwykłej po około 4 minut z każdej strony.
Mięso po usmażeniu odstawiamy na około 5 minut i dopiero po tym czasie kroimy w długie plastry. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste.
W czasie, gdy mięso smażymy lub odpoczywa przygotowujemy sos do naleśników.
Jogurt, majonez oraz słodki sos chili dokładnie łączymy ze sobą w miseczce. Odstawiamy.
Mango obieramy, usuwamy płaską pestkę i kroimy w plasterki.
Przygotowujemy miks sałat i roszponkę.
Ciepłe naleśniki smarujemy delikatnie sosem.
Następnie na każdym naleśniku nakładamy nieco miksu sałat i roszponkę, układamy po 2-3 kawałki kurczaka i po 2-3 plastry mango.
Naleśniki zwijamy ściśle.
Podajemy z resztą sosu.
Smacznego!
Moja rada:
Do przygotowania tej potrawy można użyć gotowych placków tortilli.
******
kalorie (kcal): 269 kcal (1 sztuka)
białka (B): 16,8 g
tłuszcze (T): 12,9 g
węglowodany (W): 20,7 g błonnik: 2,61 g
******
Udostępnij na:
Komentarze