Jęczmianka z owocami na wynos


Rano nie chce nam się za bardzo szykować drugiego śniadania do pracy czy szkoły, najczęściej sięgamy po batony czy gotowe kanapki, słodkie drożdżówki, pączki czy co gorsza po zupki w proszku.

Proponuję przygotować zdrowe i treściwe śniadanie w słoiku na wynos.

Przygotowanie jęczmianki (jęczmienianki) czy owsianki zajmuje dosłownie chwilę – wsypujemy płatki, zalewamy mlekiem czy jogurtem i zamykamy słoik.  


Składniki na jęczmiankę z owocami na wynos:

  • 3 łyżki płatków jęczmiennych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • mleko, jogurt, kefir lub maślanka
  • świeże owoce
  • miód do smaku


Jak przygotować jęczmiankę z owocami na wynos:

Płatki wsypujemy do słoika lub pojemnika, zalewamy mlekiem, jogurtem lub kefirem do wysokości płatków, tak aby były przykryte, dosładzamy miodem do smaku.

Na wierzch układamy owoce i zamykamy słoik.

Na miejscu – w pracy czy w szkole otwieramy słoik i zajadamy.

Smacznego!

Moja rada:

Jeczmiankę można przygotować w wersji “całonocnej” – wystarczy zalać dowolnym mlecznym napojem i odstawić na noc do lodówki. Rano dodajemy owoce i zajadamy.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy