Jogurtowiec z malinami i galaretką
Słodka niedziela!
Słodko wcale nie musi oznaczać kalorycznie.
Mam dla Was propozycję na lekki deser – jogurtowiec z malinami.
Deser lekki, puszysty, o konsystencji przypominającej nieco piankę.
Bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia możecie sięgnąć po kawałek lub dwa.
Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu deser.
Składniki na jogurtowca z malinami i galaretką:
- 1,2 kg jogurtu naturalnego (3 opakowania po 400 g)
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 8-10 łyżek cukru pudru – ilość wg upodobania
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki żelatyny
- 100 ml mleka
- 2 galaretki malinowe
- 250-300 g malin – lub więcej
Jak przygotować jogurtowca z malinami i galaretką:
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy.
Jogurt miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym przez kilka minut, aż się napowietrzy.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę, mieszając intensywnie aż się dokładnie rozpuści.
Cały czas miksując jogurt wlewamy rozpuszczoną w mleku żelatynę.
Od razu dodajemy ubitą śmietanę do masy jogurtowej i szybko, ale na wolnych obrotach miksujemy.
Masę jogurtową przelewamy do tortownicy (Ø 24 cm) wyłożonej folią spożywczą, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody.
Na stężonej masie jogurtowej układamy umyte i osączone maliny i zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze