Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Uwielbiam pieczone warzywa faszerowane mięsem mielonym i ryżem czy dowolną kaszą.
Dzisiaj klasyczna wersja papryki faszerowanej mięsem i ryżem.
Lubicie? Ja baaardzo!
Składniki na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem:
- 6 dużych papryk
- 500 g mięsa mielonego, np. wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 200 g ryżu
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
Jak przygotować paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem:
Paprykom odcinamy górną część z ogonkiem (bereciki), oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i osuszamy.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, uważając, aby go nie rozgotować, studzimy.
Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy.
Na delikatne rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy marchewkę z cebulą, a na koniec dodajemy czosnek.
Mięso mielone łączymy z ostudzonym ryżem i przesmażonymi warzywami, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, wyrabiamy masę.
Papryki napełniamy farszem, nakrywamy wcześniej odkrojonym berecikiem, ustawiamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Na dno naczynia wlewamy 1/2 szkl. wody i 2 łyżki oleju.
Pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godz. w temperaturze 200°C, aż papryka zmięknie.
Paprykę można podać z sosem pomidorowym lub sosem spod pieczenia papryk.
Udostępnij na:
Komentarze