Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Uwielbiam pieczone warzywa faszerowane mięsem mielonym i ryżem czy dowolną kaszą.

Dzisiaj klasyczna wersja papryki faszerowanej mięsem i ryżem.

Lubicie? Ja baaardzo!


Składniki na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem:

  • 6 dużych papryk
  • 500 g mięsa mielonego, np. wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju


Jak przygotować paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem:

Paprykom odcinamy górną część z ogonkiem (bereciki), oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i osuszamy.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, uważając, aby go nie rozgotować, studzimy.

Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy.

Na delikatne rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy marchewkę z cebulą, a na koniec dodajemy czosnek.

Mięso mielone łączymy z ostudzonym ryżem i przesmażonymi warzywami, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, wyrabiamy masę.

Papryki napełniamy farszem, nakrywamy wcześniej odkrojonym berecikiem, ustawiamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.

Na dno naczynia wlewamy 1/2 szkl. wody i 2 łyżki oleju.

Pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godz. w temperaturze 200°C, aż papryka zmięknie.

Paprykę można podać z sosem pomidorowym lub sosem spod pieczenia papryk.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy