Zupa krem pomidorowy z pulpetami
Dzisiaj bardzo smaczna i treściwa zupa krem z pomidorów z pulpetami z mięsa indyka, choć możecie przygotować je z innego rodzaju mięsa.
Do przygotowania kremu użyłam pomidorów z puszki, ale w sezonie można zastąpić je smacznymi, dojrzałymi na słońcu i pachnącymi świeżymi pomidorami, wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki.
Składniki na zupę krem pomidorowy z pulpetami:
na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego z indyka lub np. wieprzowego
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
na zupę krem pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów siekanych lub całych bez skórki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta chili
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- świeża bazylia i oregano do przybrania
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania zupy kremu pomidorowego z pulpetami:
Na patelni delikatnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę, chwilę dusimy, aż zmiękną.
Dodajemy posiekany czosnek, pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła, przyprawy i podlewamy około 1,5 l wody, gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.
Mięso mielone łączymy z kaszą manną, przyprawami i ziołami, wyrabiamy gładką masę.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na gotujący się wywar, gotujemy przez około 7-10 minut od wypłynięcia na wierzch. Pulpety odcedzamy.
Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy cukier, chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ponownie wkładamy pulpety i na wolnym ogniu chwilę gotujemy aż się zagrzeją.
Zupę podajemy z listkami bazylii i/lub oregano.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze