Zupa krem pomidorowy z pulpetami

Dzisiaj bardzo smaczna i treściwa zupa krem z pomidorów z pulpetami z mięsa indyka, choć możecie przygotować je z innego rodzaju mięsa.

Do przygotowania kremu użyłam pomidorów z puszki, ale w sezonie można zastąpić je smacznymi, dojrzałymi na słońcu i pachnącymi świeżymi pomidorami, wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki.

Składniki na zupę krem pomidorowy z pulpetami:

na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub np. wieprzowego  
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

na zupę krem pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów siekanych lub całych bez skórki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta chili
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • świeża bazylia i oregano do przybrania 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


Sposób przygotowania zupy kremu pomidorowego z pulpetami:

Na patelni delikatnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.

Do zeszklonej cebuli dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę, chwilę dusimy, aż zmiękną.

Dodajemy posiekany czosnek, pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła, przyprawy i podlewamy około 1,5 l wody, gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.

Mięso mielone łączymy z kaszą manną, przyprawami i ziołami, wyrabiamy gładką masę.

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na gotujący się wywar, gotujemy przez około 7-10 minut od wypłynięcia na wierzch. Pulpety odcedzamy.

Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy cukier, chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ponownie wkładamy pulpety i na wolnym ogniu chwilę gotujemy aż się zagrzeją.

Zupę podajemy z listkami bazylii i/lub oregano.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy