Kapuśniak z papryką
Dzisiaj gorąca i rozgrzewająca zupa ze sporą dawką warzyw. Bardzo sycąca, kwaskowata, smaczna i idealna na zimową, mroźną porę. Taka zupa na pewno Was rozgrzeje i doda energii.
Aby nieco załagodzić smak kiszonej kapusty i dodać nieco słodkiego akceptu zupie postanowiłam dołożyć czerwoną słodką paprykę, którą wcześniej przesmażyłam, aby wydobyć jej smak oraz szczyptę ognistej chili dla podkręcenia smaku.
Może skusicie się na kapuśniak w takiej wersji?
Składniki na kapuśniak z papryką:
- ok. 300-400 g kiszonej kapusty
- 1 duża czerwona papryka
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 cebuli
- kawałek selera
- 1 ząbek czosnku
- 400 g dobrej kiełbasy
- pół łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta chili
- natka pietruszki do posypania
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Jak przygotować kapuśniak z papryką:
Jarzyny myjemy, obieramy i kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy ok. 3 l. wody.
Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty – gotujemy wywar.
Gdy jarzyny w wywarze będą prawie miękkie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Następnie dodajemy kapustę, którą można lekko pokroić, jeśli ma za długie nitki.
Dodajemy kminek oraz majeranek.
Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
W tym czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju, przesmażamy kiełbasę pokrojoną w krążki.
Do zrumienionej kiełbasy dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz paprykę pokrojoną w paski, którą wcześniej należy pozbyć gniazda nasiennego.
Dodajemy do zupy i gotujemy przez około 2-5 minut.
Zupę doprawiamy do smaku roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i szczyptą chili.
Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze