Kapusta włoska z ciecierzycą i grzybami

Zapraszam Was na smaczne danie jednogarnkowe.

Takie dania mają same zalety, bo do ich przygotowania wystarczy jeden garnek, są proste, stosunkowo szybkie, smaczne, treściwe i rozgrzewające. Jest to ważne, szczególnie podczas jesieni i zimy, kiedy po powrocie do domu mamy ochotę na smaczny, syty obiad, a najlepiej jeśli można go przygotować wcześniej i odgrzać po jakimś czasie.

W moim dzisiejszym garnku główną rolę odgrywa kapusta włoska. Dla podniesienia walorów smakowych dodałam leśne suszone grzyby oraz sporą ilość tymianku. Aby danie było bardziej pożywne dodałam ciecierzycę i boczek. Dodatek śmietanki złagodził potrawę, dodał aksamitności, a także smaku.

Wyszło baaardzo smacznie!

Składniki na kapustę włoską z ciecierzycą i grzybami:

  • ok. 2 kg kapusty włoskiej (spora główka)
  • 150-200 g suchej ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 40 g suszonych grzybów
  • 300 g wędzonego boczku
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2-3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Jak przygotować kapustę włoską z ciecierzycą i grzybami:

Grzyby namaczamy, najlepiej przez kilka godzin, a następnie gotujemy.

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 12 godzin, najlepiej przez noc; gotujemy do miękkości, około 45-60 minut.

Kapustę obieramy z wierzchnich, grubych i łykowatych liści, szatkujemy.

W garnku,  najlepiej o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy boczek pokrojony w paseczki lub kostkę.

Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż się zeszkli.

Dorzucamy kapustę i przesmażamy przez kilka minut,  mieszając, aby się nie przypaliła.

Podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu.

Dodajemy obgotowane grzyby, soczewicę, posiekany czosnek i tymianek.

Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.

Gdy kapusta zmniejszy objętość i będzie miękka wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy