Karp smażony


Karp smażony, panierowany w bułce tartej to obowiązkowa potrawa na naszym wigilijnym stole.

W moim rodzinnym domu co prawda nie ma takiej tradycji, choć babcie przygotowywały karpia i smażonego i w galarecie, ale wyniosłam ją z domu teściów, którzy przygotowują karpia corocznie w ten sposób.

Ten zwyczaj stał się i naszym zwyczajem, z chęcią i wielkim oczekiwaniem go przygotowuję, a jest to potrawa i tania i bardzo smaczna oraz łatwa w przygotowaniu.

Jest u nas bardzo ważna tradycja, że w Wigilię łuskę z karpia chowamy do portfela, co ma przynieść szczęście i pieniądze!


Składniki na karpia smażonego:

  • 1 karp wypatroszony i oczyszczony z łusek
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 jajka
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia


Jak przygotować karpia smażonego:

Wypatroszonego i oczyszczonego karpia myjemy dokładnie, aby pozbyć się szlamu, osuszamy, a następnie kroimy w dzwonka.

Ponownie myjemy i osuszamy każdy kawałek ryby, a następnie oprószamy solą i pieprzem, wkładamy do miski lub pojemnika i przekładamy talarkami cebuli.

Pojemnik lub miskę przykrywamy folią spożywczą lub pokrywką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, można zostawić na noc.

Po tym czasie wyjmujemy cebulę i przystępujemy do dalszej obróbki.

Na trzech talerzach przygotowujemy osobno roztrzepane jajka, mąkę i bułkę tartą.

Dzwonka karpia kolejno panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, a następnie układamy na patelni na rozgrzanym maśle klarownym lub oleju.

Smażymy na rumiano z obu stron, a następnie zmniejszamy ogień i dosmażamy karpia przez około 5-10 minut w zależności od grubości lub wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aby mięso doszło i było ciepłe zanim podamy na wigilijny stół.

Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy