Karp smażony
Karp smażony, panierowany w bułce tartej to obowiązkowa potrawa na naszym wigilijnym stole.
W moim rodzinnym domu co prawda nie ma takiej tradycji, choć babcie przygotowywały karpia i smażonego i w galarecie, ale wyniosłam ją z domu teściów, którzy przygotowują karpia corocznie w ten sposób.
Ten zwyczaj stał się i naszym zwyczajem, z chęcią i wielkim oczekiwaniem go przygotowuję, a jest to potrawa i tania i bardzo smaczna oraz łatwa w przygotowaniu.
Jest u nas bardzo ważna tradycja, że w Wigilię łuskę z karpia chowamy do portfela, co ma przynieść szczęście i pieniądze!
Składniki na karpia smażonego:
- 1 karp wypatroszony i oczyszczony z łusek
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- 2 jajka
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować karpia smażonego:
Wypatroszonego i oczyszczonego karpia myjemy dokładnie, aby pozbyć się szlamu, osuszamy, a następnie kroimy w dzwonka.
Ponownie myjemy i osuszamy każdy kawałek ryby, a następnie oprószamy solą i pieprzem, wkładamy do miski lub pojemnika i przekładamy talarkami cebuli.
Pojemnik lub miskę przykrywamy folią spożywczą lub pokrywką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, można zostawić na noc.
Po tym czasie wyjmujemy cebulę i przystępujemy do dalszej obróbki.
Na trzech talerzach przygotowujemy osobno roztrzepane jajka, mąkę i bułkę tartą.
Dzwonka karpia kolejno panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, a następnie układamy na patelni na rozgrzanym maśle klarownym lub oleju.
Smażymy na rumiano z obu stron, a następnie zmniejszamy ogień i dosmażamy karpia przez około 5-10 minut w zależności od grubości lub wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aby mięso doszło i było ciepłe zanim podamy na wigilijny stół.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze