Wigilijna zupa grzybowa
Wigilijna zupa grzybowa to czysta i bardzo esencjonalna zupa podawana z łazankami na uroczystą Wieczerzę.
Przygotowuje się ją z suszonych grzybów z dodatkiem jarzyn.
Jest bardzo prosta w przyrządzeniu, z kilku prostych składników, a smakuje wybornie i prezentuje się odświętnie.
Składniki na wigilijną zupę grzybową:
- 80 g suszonych grzybów
- 2-3 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/2 małego selera
- 1 duża cebula
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- łazanki – jak zrobić domowe
- natka pietruszki do przybrania
- ok. 2 l wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Jak przygotować wigilijną zupę grzybową:
Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, najlepiej na noc, do namoczenia.
W garnku na łyżce oleju szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Wodę spod moczenia grzybów przelewamy do garnka z przesmażoną cebulą, dolewamy wodę lub bulion warzywny, dokładamy obrane jarzyny oraz grzyby pokrojone w paseczki. Dodajemy także listki laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy na niewielkim ogniu około 1 godziny aż warzywa staną się miękkie, a bulion aromatyczny.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy na około godzinę, aby wywar stał się bardziej esencjonalny.
Podajemy z łazankami i natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze