Wigilijna zupa grzybowa


Wigilijna zupa grzybowa to czysta i bardzo esencjonalna zupa podawana z łazankami na uroczystą Wieczerzę.

Przygotowuje się ją z suszonych grzybów z dodatkiem jarzyn.

Jest bardzo prosta w przyrządzeniu, z kilku prostych składników, a smakuje wybornie i prezentuje się odświętnie.


Składniki na wigilijną zupę grzybową:

  • 80 g suszonych grzybów
  • 2-3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • łazanki – jak zrobić domowe
  • natka pietruszki do przybrania
  • ok. 2 l wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


Jak przygotować wigilijną zupę grzybową:

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, najlepiej na noc, do namoczenia.

W garnku na łyżce oleju szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.

Wodę spod moczenia grzybów przelewamy do garnka z przesmażoną cebulą, dolewamy wodę lub bulion warzywny, dokładamy obrane jarzyny oraz grzyby pokrojone w paseczki. Dodajemy także listki laurowe i ziele angielskie.

Gotujemy na niewielkim ogniu około 1 godziny aż warzywa staną się miękkie, a bulion aromatyczny.

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Odstawiamy na około godzinę, aby wywar stał się bardziej esencjonalny.

Podajemy z łazankami i natką pietruszki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy