Karp smażony

Karp smażony, panierowany w bułce tartej to obowiązkowa potrawa na naszym wigilijnym stole.
W moim rodzinnym domu co prawda nie ma takiej tradycji, choć babcie przygotowywały karpia i smażonego i w galarecie, ale wyniosłam ją z domu teściów, którzy przygotowują karpia corocznie w ten sposób.
Ten zwyczaj stał się i naszym zwyczajem, z chęcią i wielkim oczekiwaniem go przygotowuję, a jest to potrawa i tania i bardzo smaczna oraz łatwa w przygotowaniu.
Składniki na karpia smażonego:
- 1 karp wypatroszony i oczyszczony z łusek
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- 2 jajka
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować karpia smażonego:
Karpia kroimy w dzwonka, myjemy i osuszamy, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
Na trzech talerzach przygotowujemy osobno roztrzepane jajka, mąkę i bułkę tartą.
Dzwonka karpia kolejno panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, a następnie układamy na patelni na rozgrzanym oleju.
Smażymy na rumiano z obu stron, a następnie zmniejszamy ogień i dosmażamy karpia przez około 5-10 minut w zależności od grubości lub wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze