Karp smażony


Karp smażony, panierowany w bułce tartej to obowiązkowa potrawa na naszym wigilijnym stole.

W moim rodzinnym domu co prawda nie ma takiej tradycji, choć babcie przygotowywały karpia i smażonego i w galarecie, ale wyniosłam ją z domu teściów, którzy przygotowują karpia corocznie w ten sposób.

Ten zwyczaj stał się i naszym zwyczajem, z chęcią i wielkim oczekiwaniem go przygotowuję, a jest to potrawa i tania i bardzo smaczna oraz łatwa w przygotowaniu.


Składniki na karpia smażonego:

  • 1 karp wypatroszony i oczyszczony z łusek
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia


Jak przygotować karpia smażonego:

Karpia kroimy w dzwonka, myjemy i osuszamy, a następnie oprószamy solą i pieprzem.

Na trzech talerzach przygotowujemy osobno roztrzepane jajka, mąkę i bułkę tartą.

Dzwonka karpia kolejno panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, a następnie układamy na patelni na rozgrzanym oleju.

Smażymy na rumiano z obu stron, a następnie zmniejszamy ogień i dosmażamy karpia przez około 5-10 minut w zależności od grubości lub wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.

Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Krucha tarta z kremem mascarpone, figami i syropem klonowym

02-10-2022 

Knedle twarogowe ze śliwkami

28-09-2022 

Zupa pomidorowa na rosole

26-09-2022 

Komentarze

  • brak komentarzy