Klopsiki z cukinią w sosie warzywnym
Zapraszam Was na bardzo smaczne klopsy w sosie warzywnym z wykorzystaniem warzyw, które udało mi się zebrać na działce: cukinii, marchewki, natki pietruszki, cebuli i czosnku oraz ziół, które wyhodowałam na balkonie.
Klopsiki usmażyłam i poddusiłam w pysznym, aromatycznym pomidorowo-warzywnym sosie, a same klopsy podkręciłam cukinią startą na tarce bez jej odciskania z soku i sporą ilością ziół suszonych i świeżych.
Danie bardzo smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu.
Można podać z pieczywem, ziemniakami, ryżem, kaszą i surówką lub ogórkami małosolnymi czy kiszonymi, bo fajnie komponują się z gotowym daniem.
Składniki na klopsiki z cukinią w sosie warzywnym:
klopsiki:
- 800 g łopatki lub szynki wieprzowej
- 1/2 małej cukinii (ok. 200 g)
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 szczypty suszonego cząbru
- 2 szczypty suszonego tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- posiekane listki świeżego oregano z 2-3 gałązek
- mąka do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
sos warzywny:
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 1/2 małej cukinii (ok. 200 g)
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 szczypty suszonej bazylii
- 2 szczypty suszonego tymianku
- 2 szczypty suszonego cząbru
- szczypta suszonych płatków chili
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Jak przygotować klopsiki w sosie warzywnym:
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy cebulę, dodajemy marchewkę i cukinię starte na dużych oczkach tarki; przesmażamy przez około 1-2 minuty.
Dodajemy siekane pomidory, koncentrat, czosnek, zioła i resztę składników, dusimy przez około 3-5 minut.
W tym czasie mięso na klopsy mielimy (jeżeli nie macie maszynki do mielenia możemy poprosić o zmielenie mięsa w sklepie), dodajemy startą cebulę (na tej część tarki do tarcia ziemniaków na placki), zioła, jajko, czosnek starty na najmniejszych oczkach tarki, cukinię startą na dużych oczkach tarki (bez odciskania soku) oraz sól i pieprz do smaku; wyrabiamy gładką masę.
W dłoniach zwilżonych wodą formujemy klopsiki.
Klopsiki obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
Przekładamy do garnka z sosem i dusimy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze