Ciasto Zakonnica

Dzisiaj przychodzę z nową perełką!

Mam dla Was przepis na pyszne ciasto zwane Zakonnicą – nie wiem skąd ta nazwa, być może chodzi o kolor czarno-biały, nieważna nazwa, ważne jest to, że jest przepyszne i proste w przygotowaniu!

Oczywiście dzisiejsza propozycja wypieku jest dla osób nie liczących kalorii i dla osób dorosłych 🙂

Pyszny, jasny biszkopt, nasączony ponczem kakaowym z alkoholem – tworzący smacznie wyglądające nacieki i leje, zwieńczone bitą śmietaną i startą czekoladą – pyszota, piekłam już dwa razy w tym tygodniu!

Składniki na ciasto Zakonnica:

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej – użyłam tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

poncz:

  • 1 szkl. wody
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
  • 3 kieliszki wódki (75 ml) – w wersji dla dzieci pomijamy

krem:

  • 600 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • kawałek czekolady gorzkiej do starcia 


Jak przygotować ciasto Zakonnica:

Całe jajka miksujemy, dodając stopniowo cukier aż uzyskamy jasny, puszysty kogel mogel. 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej, miksujemy na wolnych obrotach.

Ciasto wylewamy na blachę (wym. 33×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C.

W rondelku rozpuszczamy wodę, margarynę, cukier i kakao.

Gdy całość się rozpuści dodajemy wódkę.

Jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy dość gęsto patyczkiem grubości ołówka i zalewamy gorącym ponczem.

Odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

Żelatynę zalewamy 2 łyżeczkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Gdy żelatyna napęcznieje rozpuszczamy ją, np. stawiając w gorącej wodzie lub nad palnikiem ogrzewając.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy, dodając cukier puder.

Gdy śmietana jest już prawie ubita dolewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy (zbyt długie miksowanie może zwarzyć śmietanę!). 

Bitą śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto, a na wierzch ścieramy czekoladę.

Ciasto schładzamy i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweTeresa | 24-09-2020

    Dokładnie tak jest jadłam go już

  • Zdjęcie profiloweAgnieszka | 25-09-2020

    Super przepis

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 25-09-2020

    Bardzo dziękuję! Pozdrawiam! 😉

  • Zdjęcie profiloweSylwia | 16-10-2021

    Przepis idealny 😍

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 16-10-2021

    Bardzo mi miło 🙂