Ciasto Zakonnica
Dzisiaj przychodzę z nową perełką!
Mam dla Was przepis na pyszne ciasto zwane Zakonnicą – nie wiem skąd ta nazwa, być może chodzi o kolor czarno-biały, nieważna nazwa, ważne jest to, że jest przepyszne i proste w przygotowaniu!
Oczywiście dzisiejsza propozycja wypieku jest dla osób nie liczących kalorii i dla osób dorosłych 🙂
Pyszny, jasny biszkopt, nasączony ponczem kakaowym z alkoholem – tworzący smacznie wyglądające nacieki i leje, zwieńczone bitą śmietaną i startą czekoladą – pyszota, piekłam już dwa razy w tym tygodniu!
Składniki na ciasto Zakonnica:
biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej – użyłam tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
poncz:
- 1 szkl. wody
- 250 g margaryny
- 1 szkl. cukru pudru
- 4 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
- 3 kieliszki wódki (75 ml) – w wersji dla dzieci pomijamy
krem:
- 600 g śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- kawałek czekolady gorzkiej do starcia
Jak przygotować ciasto Zakonnica:
Całe jajka miksujemy, dodając stopniowo cukier aż uzyskamy jasny, puszysty kogel mogel.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej, miksujemy na wolnych obrotach.
Ciasto wylewamy na blachę (wym. 33×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C.
W rondelku rozpuszczamy wodę, margarynę, cukier i kakao.
Gdy całość się rozpuści dodajemy wódkę.
Jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy dość gęsto patyczkiem grubości ołówka i zalewamy gorącym ponczem.
Odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę zalewamy 2 łyżeczkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Gdy żelatyna napęcznieje rozpuszczamy ją, np. stawiając w gorącej wodzie lub nad palnikiem ogrzewając.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy, dodając cukier puder.
Gdy śmietana jest już prawie ubita dolewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy (zbyt długie miksowanie może zwarzyć śmietanę!).
Bitą śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto, a na wierzch ścieramy czekoladę.
Ciasto schładzamy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Dokładnie tak jest jadłam go już
Super przepis
Bardzo dziękuję! Pozdrawiam! 😉
Przepis idealny 😍
Bardzo mi miło 🙂