Wegańskie muffiny z cukinią
Dzisiejsze smakołyki dedykuję osobom będącym na diecie bezmlecznej, bezjajecznej i alergikom.
Przygotowałam bardzo smaczne i szybkie do zrobienia wegańskie muffiny z cukinią – bez jajek, mleka i z dodatkiem karobu.
Dodatek cukinii sprawia, że wypieki są wilgotne, miękkie, sprężyste; cukinia idealnie współgra z ciastami czekoladowymi i kakaowymi.
Takie muffiny to nie tylko smaczny deser, ale także sprawdzają się na śniadanie, można zabrać je ze sobą w pudełku na spacer, wycieczkę, podróż czy do szkoły lub pracy.
Super smakują ze szklaneczką zimnego mleka.
Składniki na wegańskie muffiny z cukinią:
- 1/2 niedużej cukinii (około 200 g)
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szkl. cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki karobu lub kakao naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- 1 szkl. mleka roślinnego
- 1/2 szkl. oleju roślinnego
Jak przygotować wegańskie muffiny z cukinią:
Mielone siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na około 5 minut.
Cukinię ścieramy wraz ze skórką na najmniejszych oczkach tarki.
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i karob.
W drugiej łączymy mokre składniki: mleko, olej, namoczone siemię lniane i startą cukinię.
Mokre składniki dodajemy do suchych i niedbale mieszamy, tylko do połączeni składników.
Ciasto przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych papilotek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze