Kołoczki z jesiennymi owocami
Zapraszam Was na pyszne drożdżowe bułeczki z sezonowym nadzieniem z jabłek, gruszek i śliwek, doprawionych aromatycznym cynamonem, goździkami i odrobiną miodu.
Lubię jesienią takie drożdżowe wypieki.
Są lekkie, puszyste, a doprawione korzennymi przyprawami wychodzą aromatyczne, rozgrzewające i bardzo poprawiają humor.
Wspaniale smakują ze szklaneczką mleka czy kubeczkiem gorącej kawy/herbaty.
Pyyyszne!
Składniki na kołoczki z jesiennymi owocami:
ciasto drożdżowe:
- 1 kg mąki pszennej
- 200 g masła
- 500 ml mleka
- 100 g drożdży
- 1 szkl. cukru
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
kruszonka:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g margaryny
- 3/4 szkl. cukru
nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 5-6 dużych śliwek
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4-5 roztartych w moździerzu goździków
Jak przygotować kołoczki z jesiennymi owocami:
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy.
Do jednej szklanki podgrzanego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 3-4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
Dolewamy wyrośnięty zaczyn, resztę cukru i mleka, rozmącone 2 jajka i 2 żółtka, wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu ostudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy nadzienie do kołoczków.
Jabłka, gruszki i śliwki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, bez obierania ze skórki kroimy w kosteczkę.
Dodajemy posiekane orzechy, miód, cynamon i roztarte goździki, mieszamy.
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, masło, margarynę i cukier rozcieramy w palcach aż uzyskamy okruchy.
Z ciasta drożdżowego odrywamy kawałki ciasta, lekko rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie owocowe, zlepiamy i formujemy okrągłe bułeczki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.
Smarujemy rozmąconym białkiem, którego nie wykorzystaliśmy do ciasta i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C aż podrosną i nabiorą złotawego koloru.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze