Chlebek dyniowy z orzechami
Zapraszam Was na chlebek dyniowy o korzennym smaku, które przypomina nieco w smaku piernik.
Jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne, długo zachowuje świeżość.
Bardzo dobrze smakuje ze szklaneczką mleka.
Składniki na chlebek dyniowy z orzechami:
- 2 szkl. mąki (użyłam pełnoziarnistej pszennej typ 1850)
- 1 szkl. purée z dyni – przepis
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do dyni – przepis tutaj
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- spora szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1/2 szkl. roztopionego masła (ok. 100 g)
- 1 jajko
- 1 szkl. cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szkl. orzechów włoskich
Jak przygotować chlebek dyniowy z orzechami:
W jednej misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do dyni, przyprawy korzenne, sól i pieprz.
W drugiej misce łączymy purée z dyni, jajko i roztopione masło, ekstrakt waniliowy, cukier i dokładnie mieszamy.
Mokre składniki dodajemy do suchych, dodajemy również część grubo posiekanych orzechów i dokładnie mieszamy – ciasto jest gęste, nie lejące.
Ciasto wykładamy do keksówki (wym. 25×11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy kilka połówek orzechów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 15-20 minut do przestudzenia, a następnie ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze