Konfitura wiśniowa z laską wanilii i imbirem
Konfitura wiśniowa z laską wanilii i imbirem to u mnie coroczna i obowiązkowa pozycja na liście “to do”.
Pierwszy raz zrobiłam ją kilka lat temu, kiedy to założyłam bloga, a wtedy także dużo eksperymentowałam i próbowałam przeróżnych połączeń, bo jakoś tak umiałam sobie wyobrazić jak to będzie smakowało. Moje kubki smakowe nigdy mnie nie zawiodły.
W sumie od dziecka uwielbiałam konfiturę z wiśni, ale chciałam jakoś urozmaicić jej smak i pomyślałam czemu by nie dodać do niej prawdziwej wanilii i imbiru?
Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę.
Wyszła niesamowicie smaczna, z prawdziwym aromatem wanilii i lekko pikantnym posmakiem imbiru – całość komponuje się bardzo wzorowo, wręcz idealnie.
Konfitura ta to idealny dodatek do pieczywa, np. świeżej bułeczki, rogala francuskiego, świetnie smakuje z twarogiem na kromce świeżego chleba, ale może być świetnym dodatkiem do placuszków czy naleśników, a także lodów i deserów.
Polecam serdecznie!
Składniki na konfiturę wiśniową z laską wanilii i imbirem:
- 2 kg wiśni wydrylowanych
- 700 g cukru – ja dodałam 400 g, gdyż wiśnie były bardzo słodkie
- 2 żelfixy na bazie naturalnej pektyny
- 1/2 cytryny
- 1 laska wanilii
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
Jak przygotować konfiturę wiśniową z laską wanilii i imbirem:
Umyte i wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka, najlepiej o grubym dnie, wsypujemy żelfixy i dokładnie razem mieszamy, a następnie stawiamy na ogniu.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do wiśni wraz z pustą laską, aby pogotowała się z owocami i oddała swój aromat.
Owoce doprowadzamy do zagotowania, stale mieszając, a następnie dodajemy cukier, starty korzeń imbiru oraz sok z połowy cytryny.
Ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 3-5 minut.
Gorące konfitury nakładamy do wcześniej umytych i wyparzonych słoików do pełna, zakręcamy szczelnie suchymi pokrywkami.
Słoiki z konfiturą odwracamy do góry dnem na około 20 minut. Nie trzeba już pasteryzować.
Wystudzone konfitury przenosimy w zaciemnione i chłodne miejsce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze