Konfitura wiśniowa z laską wanilii i imbirem


Konfitura wiśniowa z laską wanilii i imbirem to u mnie coroczna i obowiązkowa pozycja na liście “to do”.

Pierwszy raz zrobiłam ją kilka lat temu, kiedy to założyłam bloga, a wtedy także dużo eksperymentowałam i próbowałam przeróżnych połączeń, bo jakoś tak umiałam sobie wyobrazić jak to będzie smakowało. Moje kubki smakowe nigdy mnie nie zawiodły.

W sumie od dziecka uwielbiałam konfiturę z wiśni, ale chciałam jakoś urozmaicić jej smak i pomyślałam czemu by nie dodać do niej prawdziwej wanilii i imbiru?

Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę.

Wyszła niesamowicie smaczna, z prawdziwym aromatem wanilii i lekko pikantnym posmakiem imbiru – całość komponuje się bardzo wzorowo, wręcz idealnie.

Konfitura ta to idealny dodatek do pieczywa, np. świeżej bułeczki, rogala francuskiego, świetnie smakuje z twarogiem na kromce świeżego chleba, ale może być świetnym dodatkiem do placuszków czy naleśników, a także lodów i deserów.

Polecam serdecznie!


Składniki na konfiturę wiśniową z laską wanilii i imbirem:

  • 2 kg wiśni wydrylowanych
  • 700 g cukru – ja dodałam 400 g, gdyż wiśnie były bardzo słodkie
  • 2 żelfixy na bazie naturalnej pektyny
  • 1/2 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru


Jak przygotować konfiturę wiśniową z laską wanilii i imbirem:

Umyte i wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka, najlepiej o grubym dnie, wsypujemy żelfixy i dokładnie razem mieszamy, a następnie stawiamy na ogniu.

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do wiśni wraz z pustą laską, aby pogotowała się z owocami i oddała swój aromat.

Owoce doprowadzamy do zagotowania, stale mieszając, a następnie dodajemy cukier, starty korzeń imbiru oraz sok z połowy cytryny.

Ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 3-5 minut.

Gorące konfitury nakładamy do wcześniej umytych i wyparzonych słoików do pełna, zakręcamy szczelnie suchymi pokrywkami.

Słoiki z konfiturą odwracamy do góry dnem na około 20 minut. Nie trzeba już pasteryzować.

Wystudzone konfitury przenosimy w zaciemnione i chłodne miejsce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy