Śmietanowy deser lodowy z musem z truskawek
Śmietanowy deser lodowy z musem z truskawek to deser wzorowany na włoskim semifreddo, jednakże przygotowuję go w wersji bez żółtek, na śmietance kremowej.
Mus z truskawek jest do tego deseru kropką nad “i”, niesamowicie kontrastuje z delikatną masą śmietanową, wzbogaca smak deseru, a dla jeszcze większego podkręcenia smaku obowiązkowo dodaję skórkę otartą z limonki, która jeszcze bardziej uwypukla smak truskawek, przez co deser nabiera charakteru.
Uwielbiam lody, a samodzielnie wykonane są o niebo lepsze od kupnych.
Do przygotowania tego deseru lodowego z musem truskawkowym nie potrzeba maszynki do lodów, wystarczy blender ręczny i mikser lub trzepaczka, a także chwila czasu na ich przygotowanie.
Kiedy pierwszy raz je przygotowałam, było to lata świetlne temu, wtedy jeszcze kilkuletni synuś nie mógł się od nich oderwać i z kolegą spałaszował niemal całe. Od tamtej pory to chyba jego ulubione lody domowe.
Śmietanowy deser lodowy z musem z truskawek to deser ekspresowy, czas zajmuje jedynie mrożenie i tu musimy niestety uzbroić się w cierpliwość.
Zachęcam Was do przygotowania tego deseru.
Oto przepis, który możecie przygotować również w wersji bez cukru.
Składniki na śmietanowy deser lodowy z musem z truskawek:
mus truskawkowy:
- 400 g świeżych truskawek
- 3-4 łyżki cukru – ja dodaję erytrytol
- otarta skórka z limonki
masa śmietanowa:
- 600 g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- ok. 3-4 łyżek cukru pudru – ja dodaję erytrytol
Jak przygotować śmietanowy deser lodowy z musem z truskawek:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i blendujemy z ok. 3-4 łyżkami cukru/erytrytolu na mus.
Do musu truskawkowego dodajemy otartą skórkę z wyparzonej limonki i odstawiamy.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, a gdy będzie już puszysta dodajemy cukier puder/erytrytol i miksujemy tylko do połączenia składników, gdyż zbyt długo ubijana kremówka zwarzy się i powstanie masło.
Podłużną formę typu keksówka wykładamy folią spożywczą tak by wystawała poza brzegi formy, to ułatwi wyjęcie deseru. Doskonale sprawdza się tu forma silikonowa, której nie trzeba wykładać folią, a deser z łatwością można z niej wyjąć.
Na sam dół foremki wylewamy niewielką ilość, kilka łyżek, musu truskawkowego, można ukośnymi smużkami, można kleksy porobić – deser będzie ładnie wyglądał po wyjęciu z formy.
Na mus delikatnie wykładamy połowę masy śmietanowej oraz połowę musu truskawkowego, a następnie delikatnymi ruchami lekko mieszamy obie warstwy, by utworzyły się wzory, esy-floresy. Można do tego celu użyć patyczka, wykałaczki lub po prostu łyżką.
Powtarzamy czynność i ponownie wykładamy resztę masy śmietanowej i musu truskawkowego. Ponownie delikatnie mieszamy ze sobą obie warstwy.
Deser lodowy przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.
Na około 10-15 minut przed spożyciem (zależy to od temperatury otoczenia) deser lodowy wyjmujemy z zamrażalnika, aby lekko się rozmroził i dało się go łatwo pokroić.
Smacznego ochłodzenia!
Udostępnij na:
Komentarze