Kotlety mielone z prażoną cebulką
Kotlety mielone to klasyka kuchni polskiej, jedzone bardzo często i z różnych gatunków mięsa.
Moja rodzinka jest mięsożerna i od czasu do czasu mielone pojawiają się na obiad, ale często, jak to ja, przygotowuję je w nietypowym wydaniu. Zawsze coś muszę pokombinować, coś dodać, żeby nie było monotonnie, bo lubimy różnorodność w kuchni i nie tylko.
Na blogu znajdziecie sporo propozycji na nasze mielone, m.in. z pieczarkami, z ziołami, z serem, po włosku, z indyka, z papryką. Jeśli jesteście ciekawi moich pomysłów, to zajrzyjcie proszę do działu kotlety mielone. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie!
A tymczasem dzisiaj kolejna polecajka na mielone – kotlety mielone z prażoną cebulką.
Tak, tak, z prażoną cebulką!
Pomysł zrodził się, kiedy okazało się, że… ostatnią cebulę zużyłam do innej potrawy.
Może pech, a może raczej przeznaczenie, bo kotlety wyszły rewelacyjne.
Bardzo nam posmakowały i przygotowywałam je kolejny raz, gdy syn przyjechał na kilka dni ze stolicy, gdzie studiuje. Też bardzo mu posmakowały, więc na pewno pojawią się jeszcze nieraz w naszym menu.
Kotlety przygotowywałam, za pierwszym razem na patelni grillowej bez panierki i bez tłuszczu, a kolejnym panierowane i smażone na zwykłej patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Obie wersje wymiatają 😋.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na kotlety mielone z prażoną cebulką (6 sztuk):
- 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 małe jajko (można pominąć)
- 3 łyżki prażonej cebulki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Jak przygotować kotlety mielone z prażoną cebulką:
Na około 30 minut przed przystąpieniem do pracy musimy namoczyć kajzerkę w mleku.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą kajzerkę, wszystkie przyprawy i zioła oraz prażoną cebulkę.
Dokładnie wyrabiamy mięso z dodatkami na jednolitą masę; mięso wyrabiamy przez kilka minut.
Z dobrze wyrobionej masy formujemy kotlety. Najlepiej dłonie zwilżyć wodą, co ułatwi nam pracę.
A teraz możemy zdecydować jakiej obróbce termicznej poddamy kotlety.
Można zostawić je soute i usmażyć na zwykłej patelni na niewielkiej ilości oleju.
Można także opanierować kotlety w bułce tartej i usmażyć na oleju na tradycyjnej patelni.
A można, tak jak ja, przygotować je w wersji bez panierowania na patelni grillowej.
W tym celu po uformowaniu kotletów układamy je na suchej, rozgrzanej patelni grillowej i smażymy z obu stron po około 5 minut aż się ładnie zgrillują i utworzą charakterystyczne rowki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 144 kcal (1 kotlet w wersji grillowanej)
białka (B): 15,9 g
tłuszcze (T): 4,5 g
węglowodany (W): 10,3 g błonnik: 1,17 g
******
Udostępnij na:
Komentarze