Wytrawna jaglanka
Uwielbiam jaglankę, zwłaszcza na śniadanie, bo jest syta i daje uczucie napełnienia na kilka godzin.
Dzisiaj w wersji wytrawnej z marchewką, szpinakiem, doprawiona ziołami i kurkumą, dzięki której nabiera słonecznego wyglądu.
Jeśli lubicie takie śniadania to koniecznie wypróbujcie tej wersji, zasmakuje Wam.
Może przygotujecie ją dla swoich mam – a wszystkim mamom życzę wszystkiego naj!
Składniki na wytrawną jaglankę:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- garść świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka oliwę z oliwek
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- szczypta kurkumy
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
Jak przygotować wytrawną jaglankę:
Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, następnie prażymy w rondelku o grubym dnie.
Zalewamy wodą i zagotowujemy.
Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę i gotujemy przez około 15 minut.
Następnie dodajemy szpinak, przyprawy i oliwę.
Gotujemy przez około 2-3 minuty.
Jaglankę nakładamy na talerz i posypujemy ziarnami słonecznika.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze