Kotlety mielone z serem
Kotlety mielone to jedno z najbardziej ulubionych dań Polaków i chyba najczęściej przyrządzane.
Ja jednak staram się nie przygotowywać ich za często, ale jeżeli już je robię, to staram się wybierać chude gatunki mięsa.
Dzisiejsza wersja “mielonych” jest z mięsa indyczego z dodatkiem sera żółtego i twardego długo dojrzewającego oraz solidną porcją natki pietruszki.
Kotlety wyszły przepyszne!
Na blogu znajdziecie naprawdę sporą ilość pomysłów na przygotowanie poczciwego mielonego w różnych wersjach, więc zapraszam.
Składniki na kotlety mielone z serem:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kaszy manny (30 g)
- 60 g sera żółtego
- 30 g sera pecorino, grana padano lub parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone z serem:
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju, studzimy.
Sery ścieramy na tarce – żółty na dużych oczkach, ser twardy na małych.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, zeszkloną cebulę, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano, sól i pieprz.
Całość dokładnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i starte sery.
Chwilę wyrabiamy do połączenia się składników.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które delikatnie obtaczamy w bułce tartej, otrzepujemy z jej nadmiaru.
Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 206 kcal (1 porcja z 6 – bez dodatku bułki tartej i oleju do smażenia)
białka (B): 20,6 g
tłuszcze (T): 11,6 g
węglowodany (W): 5,2 g
******
Udostępnij na:
Komentarze