Gofry budyniowe
Uwielbiam gofry!
Nie robię ich zbyt często, bo staram się jeść zdrowo i dlatego szukam rozwiązań, które będą odpowiednie dla osób żyjących fit.
Dzisiaj gofry budyniowe, nie są super fit, bo są z masełkiem, ale także z dodatkiem mąki orkiszowej, z samymi białkami i z dodatkiem erytrytolu zamiast cukru.
Ich przygotowanie to żadna filozofia, więc każdemu się uda.
A podać je możemy z czym dusza zapragnie: z cukrem pudrem, dżemem, kremem czekoladowym i bananem (tak lubi mój syn), z bitą śmietaną i owocami lub zajadać suche ze szklaneczką mleka czy kubkiem kawy lub kakao.
Składniki na gofry budyniowe:
- 100 g masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 3 łyżki erytrytolu
- 3 białka jaj
- 280 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml mleka 1,5%
Jak przygotować gofry budyniowe:
Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy dość długo – przez około 8-10 minut.
Gotowe ciasto odstawiamy na około 15 minut do odpoczęcia.
W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę.
Porcje ciasta nalewamy na rozgrzaną gofrownicę i smażymy.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze