Kotlety z ciecierzycy i kaszy jęczmiennej
Kotlety z ciecierzycy i kaszy to danie bardzo proste i sycące.
Do przygotowania tych kotletów użyłam pozostałości kaszy po obiedzie w duchu filozofii zero waste, aby nie marnować jedzenia, tylko wykorzystać i dać mu nowe “życie”.
Składniki na kotlety z ciecierzycy i kaszy jęczmiennej (8 szt.):
- 250 g suchej ciecierzycy
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 jajko “M” (60 g)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- bułka tarta do panierowania
- masło klarowane do smażenia (60 g)
Jak przygotować kotlety z ciecierzycy i kaszy jęczmiennej:
Suchą ciecierzycę namaczamy przez noc, a następnie odcedzamy i gotujemy w czystej wodzie do miękkości, odstawiamy do wystudzenia.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju, studzimy.
Ugotowaną i dobrze wystudzoną ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy kaszę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Przy pomocy blendera delikatnie miksujemy, lecz nie na papkę, tylko tak, aby masa się kleiła i widoczne były kawałki ciecierzycy i kaszy.
Dodajemy przesmażoną i przestudzoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość mieszamy, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy na dość wyrazisty smak.
Z masy formujemy kotlety, delikatnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 212 kcal (1 szt. bez bułki tartej)
białka (B): 7,8 g
tłuszcze (T): 9,5 g
węglowodany (W): 24,2 g
******
Udostępnij na:
Komentarze