Tarta z bigosem
Tarta z bigosem to mój sposób na wykorzystanie resztek poświątecznych (zero waste), w tym przypadku bigosu.
Przepis banalnie prosty i szybki do przygotowania, bo jedynie należy zagnieść kruche wytrawne ciasto i dodać gotowy bigos, który został Wam ze świąt.
Zatem zapraszam po przepis!
Składniki na tartę z bigosem:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/3 szkl. zimnej wody
- 1 łyżeczka kminku
- ok. 500-600 g bigosu
- odrobina mleka do posmarowania
Jak przygotować tartę z bigosem:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zimne masło, kminek i zimną wodę.
Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty (Ø 26-28 cm), lekko dociskając do formy, nadmiar ciasta ścinamy i odstawiamy na bok (ponownie zagniatamy i wykrawamy foremką ciastka – dowolny wzór).
Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy papier do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę/groch lub specjalne kulki do pieczenia (zapobiegnie to rośnięciu ciasta podczas pieczenia).
Pieczemy w 180°C przez 10-15minut.
Na podpieczony spód wykładamy bigos, który wcześniej należy pozostawić na sitku/durszlaku, aby nadmiar płynu odciekł.
Na około tarty układamy wykrojone wcześniej ciastka i delikatnie smarujemy mlekiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut – aż wierzch ładnie się zarumieni.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze