Ciasto Banoffee fit
Ciasto Banoffee to pyszne, wielowarstwowe ciasto z masą krówkową, bananami, bitą śmietaną, uwieńczone czekoladą – wiem, wiem!
Strasznie dużo kalorii!!!
Pomyślałam i o tej kwestii i powstało banoffee w wersji fit.
Zapraszam po przepis!
Składniki na ciasto Banoffee fit:
kruchy spód:
- 1,5 szkl. mąki kokosowej
- 3/4 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 jajka
- szczypta soli
nadzienie:
- 170 g suszonych daktyli
- 2 banany
- 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego przez całą noc w lodówce)
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Jak przygotować ciasto banoffee fit:
Składniki na kruchy spód zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie wykładamy ciastem formę do pieczenia (Ø 21 cm) i pieczemy w 180°C przez około 20 min.
Odstawiamy do wystudzenia.
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie na 40 min.
Namoczone daktyle blendujemy na gładką masę i smarujemy spód tarty.
Na masie daktylowej układamy obrane i pokrojone w plasterki banany (warto skropić sokiem z cytryny, wtedy nie ściemnieją).
Schłodzone mleczko kokosowe (tylko stałą część, bez wody) ubijamy z ksylitolem/erytrytolem, a następnie wykładamy na banany.
Na wierzch ścieramy czekoladę.
Ciasto przed podaniem schładzamy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze