Zawijasy francuskie z szynką i serem
Karnawał się rozpoczął i jest zapotrzebowanie na szybkie, bardzo proste przystawki, przekąski, coś na jeden/dwa gryzy, coś czym możemy poczęstować naszych gości.
Dzisiaj bardzo prosta i ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego z szynką i serem.
Przystawka tak banalnie prosta, że mogą ją przygotować Wasze pociechy, a przy tym jest bardzo smaczna, znika w okamgnieniu.
Składniki na zawijasy francuskie z szynką i serem:
- gotowe ciasto francuskie
- 6 dużych, cienkich plastrów szynki gotowanej – ok. 150 g
- 150 g sera żółtego
- 3 łyżki ketchupu
- suszone oregano
- czarnuszka do posypania – opcjonalnie
Jak przygotować zawijasy francuskie z szynką i serem:
Schłodzony płat ciasta francuskiego rozwijamy, smarujemy ketchupem, układamy plastry szynki, posypujemy żółtym serem – startym na dużych oczkach tarki.
Oprószamy całość oregano.
Pamiętajcie, aby dodatki układać w taki sposób, aby jedną dłuższą krawędź pozostawić wolną – po zwinięciu ładnie się sklei w roladę i nie rozwinie podczas pieczenia.
Zwijamy dość ściśle w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta, brzeg doklejamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy czarnuszką.
Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez ok. 10-12 minut do zarumienienia.
Podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze