Krakersy z solą morską i kminkiem


Dzisiaj zapraszam na bardzo szybkie do przygotowania domowe krakersy z dodatkiem soli morskiej i kminku.

Idealnie sprawdzą się jako przystawka na imprezach, w sam raz do piwa i drinków, do pochrupania przy filmie lub po prostu, gdy najdzie nas ochota na “coś”.

Krakersy przygotowałam na bazie klasycznego wytrawnego ciasta kruchego, które po schłodzeniu cieniutko rozwałkowałam, dzięki czemu po upieczeniu wychodzą bardzo chrupiące.

Takie domowe krakersy to na pewno zdrowszy wybór od tych zakupionych w sklepie.

W mig je przygotujemy – wystarczy zagnieść krótko składniki na ciasto i schłodzić, następnie wyciąć dowolne kształty i wstawić do nagrzanego piekarnika. Kilkanaście minut i możemy cieszyć się smakiem chrupiących i bardzo smacznych maślanych krakersów z solą morską i kminkiem.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na krakersy z solą morską i kminkiem:

  • 125 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej zwykłej
  • 75 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej miałkiej
  • 3-4 łyżki zimnej wody

do posypania:

  • gruboziarnista sól morska – u mnie niebieska perska
  • kminek


Jak przygotować krakersy z solą morską i kminkiem:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz zimne masło i razem siekamy.

Dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko (ok. 1-2 mm) na podsypanym mąką blacie, a następnie posypujemy gruboziarnistą solą i kminkiem.

Ponownie delikatnie przejeżdżamy wałkiem po cieście, aby przyprawy lekko wcisnąć w ciasto. 

Z ciasta wykrawamy radełkiem lub ostrym nożem dowolne kształty, np. kwadraty, prostokąty, romby, a następnie nakłuwamy widelcem.

Krakersy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.

Pieczemy przez około 10-12 minut do zarumienienia.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 354 kcal (100 g)
białka (B): 6,1 g
tłuszcze (T): 23,9 g
węglowodany (W): 26,7 g      błonnik: 3,77 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Blok czekoladowy

24-05-2020 

Kotlety mielone z piersi kurczaka w otrębach owsianych

21-05-2020 

Makaron z jajkiem

20-05-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy